Institutii de drept civil. Teste de autoevaluare pentru examenul de licenta si pentru admitere in magistratura, avocatura si alte profesii juridice

0
(0)

Institutii de drept civil. Teste de autoevaluare pentru examenul de licenta si pentru admitere in magistratura, avocatura si alte profesii juridice

Institutii de drept civil. Teste de autoevaluare pentru examenul de licenta si pentru admitere in magistratura, avocatura si alte profesii juridice
Intrarea in vigoare a noului Cod civil reprezinta o excelenta provocare pentru teoreticieni si practicieni ai dreptului in demersul lor constructiv pentru adaptarea normei dreptului civil realitatilor societatii contemporane. Asistam la o schimbare esentiala de paradigma in arhitectura legislatiei noastre civile, de o insemnatate deosebita, care ne marcheaza existenta fiecaruia dintre noi, inca inainte de a ne naste, de la momentul conceptiei, pâna dupa moarte.
Considerat a fi cel mai important act normativ al tarii, dupa Constitutie, noul Cod civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, a reprezentat un eveniment legislativ de o importanta covârsitoare. Elogiat, dar si criticat, Codul civil prin ansamblul reglementarilor sale guverneaza raporturile juridice din domeniile dreptului civil, dreptului familiei, dreptului comercial (relatiile cu profesionistii) si cel al dreptului international privat, fiind invocat in solutiile jurisprudentiale.
In cadrul invatamântului universitar juridic, disciplinele dreptului civil predate intr-un sistem concentric, cuprinse in programa analitica a facultatilor de drept – Drept civil, Partea generala; Drepturi reale si Teoria generala a obligatiilor; Contracte civile speciale; si Succesiunile – se afla intr-un moment important al reconstructiei lor pentru a fi adaptate noilor reglementari. Se urmareste ca lucrarile universitare sa ofere studentilor, dar si celor care doresc sa isi aprofundeze studiile in domeniul dreptului, informatiile cuprinse in textele noului Cod civil intr-o conexiune logica, fluenta si usor accesibila. In conditiile in care, in prezent, in plan doctrinar, sunt relativ putine lucrari care sa ofere o interpretare unitara acestor dispozitii, armonizata cu reglementarile europene, iar in practica judecatoreasca nu se poate contura o anume orientare, crearea unor teste grila de autoevaluare reprezinta un exercitiu didactic deosebit de eficient pentru informarea celor interesati in pregatirea examenelor de an sau a celor de absolvire.
Tocmai de aceea salutam si apreciem initiativa autorilor lucrarii INSTITUTII DE DREPT CIVIL. Teste de autoevaluare pentru examenul de licenta si pentru admitere in magistratura, avocatura si alte profesii juridice, cadre didactice ale Departamentului de drept si administratie publica, al Facultatii de stiinte economice, juridice si administrative din cadrul Universitatii „Petru Maior” din Tg.-Mures, dr. Nicolae D. Ploesteanu, dr. Adrian Boanta si dr. Roxana Roba, dar si studenti, Luminita Gabura si Raul Miron, care sub coordonarea d-lui dr. Nicolae D. Ploesteanu si-au unit eforturile pentru a oferi un important instrument de lucru celor interesati sa cunoasca reglementarile noului Cod civil.
Lucrarea a fost structurata in 5 capitole consacrate partii generale, drepturilor reale, obligatiilor, contractelor civile speciale si succesiunilor, investigând cele mai importante institutii ale dreptului civil. Grilele sunt realizate intr-o coerenta logica, potrivita informatiilor de la cursurile universitare, oferind mai multe raspunsuri posibile. Aceasta implica pentru cititor ca, in rezolvarea intrebarilor, sa manifeste o temeinica cunoastere a textului legal, dar si a interpretarilor acestuia. In partea finala sunt indicate si raspunsurile potrivite, pentru a rasplati efortul descifrarii lor si a oferi posibilitatea unei autoevaluari corecte.
In conceptia autorilor, lucrarea consacrata institutiilor dreptului civil este menita sa ofere fundamentul unei analize stiintifice pertinente a normelor dreptului civil, având la baza cunoasterea temeinica a textului legal.
Ne exprimam speranta ca aceasta lucrare, prin ineditul metodei de prezentare a informatiei continuta de reglementarile noului Cod civil, va fi apreciata ca fiind necesara si utila invatamântului juridic, dar si teoriei si practicii judiciare, motiv pentru care o recomandam cu placere celor interesati.
Dr. Lacrima Rodica Boila


Autor: Nicolae D. Ploesteanu
ISBN: 9786062800123
Editura: Universitara
Anul publicării: 2014Ediția: I
Pagini: 484
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.