Insemnari zilnice, volumul al VII-lea – Regina Maria a Romaniei

0
(0)

Insemnari zilnice, volumul al VII-lea - Regina Maria a Romaniei

„O discutie ingrozitoare, sfisietoare in aceasta dimineata cu privire la soarta baiatului nostru. O agonie infricosatoare, ce nu se poate descrie. Te simti ca si cum ai privi intr-un mormint deschis unde se afla un om viu. Ca si cum ti-ai ingropa unul dintre copii inainte de a fi mort– si, in plus, pe cel care urma sa indeplineasca munca de construire a unei tari, cel care urma sa-ti fie mina dreapta, cel pe care puteai conta, pe care te puteai bizui, cel care, dintre toti ceilalti, trebuia sa-ti fie alaturi.”
In ianuarie 1925, regele Ferdinand se imbolnaveste si sufera o interventie chirurgicala. Este doar inceputul unui an tumultuos, care se va incheia cu a doua renuntare la tron, de data aceasta acceptata unanim, a principelui mostenitor Carol al II-lea. Bucuria provocata de aparitia in Statele Unite a articolelor reginei Maria, in care aceasta isi impartaseste opiniile despre regalitate, barbati, moda sau casatorie, este umbrita de criticile cu care aceste articole sint intimpinate in Europa. In insemnarile sale, regina vorbeste despre problemele din viata politica, despre abdicarea lui Carol si convalescenta regelui, dar si despre pasiunea sa pentru flori sau despre vizitele in Regatul sirbilor, croatilor si slovenilor, in Anglia si Franta.

Regina Maria a Romaniei (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a fost sotia regelui Ferdinand si mama regelui Carol al II-lea. A inceput sa-si scrie jurnalul in timpul primului razboi mondial si de atunci si-a asternut aproape zilnic pe hirtie memoriile, pina in 1938, cu putin timp inaintea mortii. La Editura Polirom au mai aparut volumele VI, VII, VIII, IX si X din Insemnari zilnice (anii 1924-1928).


Autor: Regina Maria a Romaniei
ISBN: 9789734641383
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013
Pagini: 432Format: 130×200 mm.
Categoria: Istorie

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.