Inertie si schimbare: Dimensiuni sociale ale tranzitiei in Romania – Traian Rotariu, Vergil Voineagu

0
(0)

Inertie si schimbare: Dimensiuni sociale ale tranzitiei in Romania - Traian Rotariu, Vergil Voineagu

Elaborat de o echipa de sociologi, antropologi si economisti, volumul evidentiaza schimbarile produse in diferite sectoare ale vietii sociale romanesti dupa decembrie 1989, realizind totodata o comparatie intre evolutia Romaniei si cea a tarilor Uniunii Europene. Sint avute in vedere toate aspectele relevante ale societatii, de la populatie la munca si fenomenele de migratie, de la casatorie si familie la educatie, de la viata rurala si cea urbana la sanatate. O lucrare de interes pentru studentii de la facultatile de stiinte sociale, dar si pentru specialistii domeniului, carora le ofera un util punct de pornire pentru elaborarea programelor sociale.

Cuprins:
Populatia Romaniei. Volum, structuri si procese demografice• Munca, structura fortei de munca, ocupare si somaj• Starea de sanatate a populatiei si evolutia mortalitatii• Casatoria si reproducerea populatiei• Procese de configurare a claselor sociale• Saracie si marginalizare in rindul familiilor cu copii• Migratia internationala a cetatenilor romani dupa 1989• Satul si agricultura• O privire statistica asupra sistemului educativ• Identitatea nationala a romanilor: perspective psihosociologice• Religia in societatea romaneasca• Opinia publica despre Romania politica
Traian Rotariu este profesor emerit la Departamentul de sociologie, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Dintre cartile publicate la Editura Polirom mentionam: Demografie si sociologia populatiei (2009), Studii demografice (2010).
Vergil Voineagu este absolvent al Academiei de Studii Economice, Bucuresti (1976), doctor in economie (1987), doctor honoris causa al Universitatii „Andrei Saguna” din Constanta (2007), profesor universitar din anul 1997. Din 1999 ocupa functia de sef al Catedrei de Statistica si Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucuresti, iar din 2005 este si presedintele Institutului National de Statistica. Domenii de competenta: statistica teoretica si economica, econometrie, statistica macroeconomica, analiza factoriala si analiza datelor. A publicat peste 50 de volume de specialitate, peste 20 de articole in volumele unor manifestari stiintifice internationale, peste 70 de articole si studii in reviste de specialitate si a prezentat peste 90 de lucrari la diferite seminarii nationale si internationale. Este membru al mai multor asociatii profesionale nationale si internationale, distins cu peste 30 de premii, diplome de onoare si de excelenta ale unor prestigioase institutii culturale si universitati.


Autor: Rotariu, Voineagu
ISBN: 9789734624478
Editura: Polirom
Anul publicării: 2012
Pagini: 408Format: 160×235
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.