Imparateasa – Liliana Nechita

0
(0)

Imparateasa - Liliana Nechita 

Imparateasa, o poveste scrisa intr-o cheie aproape naturalista, ilustreaza in detaliu o lume rurala moderna, de secol XX, in care oamenii nu se mai confrunta cu timpul ce nu mai are rabdare, ci cu un dusman nevazut, indepartat — Italia, acea „gaura neagra care-i inghitea pe toti“. Satul romanesc din zilele noastre ni se dezvaluie cu bunele si relele sale, surprinse prin ochii naratoarei, in a carei poveste rolul central il ocupa Olga — cea „mandra ca pe-un tron imparatesc, cu capotul cel bun si sort pe deasupra“ —, o femeie puternica, care se ingrijeste de gospodarie, munceste pamantul si infrunta viata de una singura cu capul sus si cu orgoliul omului care a obtinut totul prin propriile forte. Apriga, plina de viata si razboindu-se ca o adevarata imparateasa cu toti cei pe care ii considera potrivnici, Olga se indreapta cu pasi marunti spre un deznodamant neprevazut, asa cum numai soarta insasi, cu ironie, poate pune la cale.
„Imparateasa este o imbratisare si o lumanare aprinsa. O imbratisare pentru toti acei tarani care se zbat de azi pe maine sa supravietuiasca intr-o lume in care nu mai sunt la loc de cinste mainile batatorite, ci capacitatea de a face bani fara sa muncesti prea mult. O lumanare aprinsa in memoria taranilor care au plecat dintre noi, ducand cu ei traditii si sfaturi intelepte, inchise in cateva vorbe pe care doar ei stiau sa le spuna.“ (LILIANA NECHITA)
LILIANA NECHITA (Angheluta) s-a nascut in 1968 si lucreaza de opt ani in Italia. In 2013 a publicat, prin intermediul revistei Avantaje, testimonialul Exodul mamelor, care a stat la baza documentarului cu acelasi nume realizat de Irina Pacurariu pentru Televiziunea Romana. A fost laureata a Galei Premiilor Femeia Anului 2013 pentru promovarea si apararea drepturilor femeii.


Autor: Liliana Nechita
ISBN: 9789735058265
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2017Ediția: 1
Pagini: 148
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.