Iluzia utilizatorului. Despre limitele constiintei – Tor Nørretranders

0
(0)

Iluzia utilizatorului. Despre limitele constiintei - Tor Nørretranders

    Expresia din titlul acestei carti, „iluzia utilizatorului”, provine din informatica si se refera la felul simplist in care ne raportam mai toti la modul cum functioneaza un calculator. Din informatica, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Nørretranders, in stiintele cognitive, unde mintea umana ia locul calculatorului.
  Constiinta noastra, spune Nørretranders, este doar o interfata iluzorie. In orice secunda, informatia procesata in mod constient reprezinta doar 16 biti din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simturi. Cu alte cuvinte, partea constienta din noi primeste mult mai putina informatie decat cea inconstienta, pe care o ignoram cu totul.
  Traim in plina era informationala, dar realitatea e ca nu ne prea pricepem sa „procesam” informatiile, in lungul lor drum dinspre exterior spre interior. De aici vine, poate, si criza societatii contemporane, bantuita cum e de sentimentul sacaitor ca viata ar trebui sa insemne mult mai mult. Si inseamna, intr-adevar, mai mult – dar ca sa aflam asta e nevoie sa renuntam la interfata iluzorie a constiintei.
   Iluzia utilizatorului sustine ca oamenii sunt capabili sa aiba o existenta mult mai bogata, in care nu doar realitatea constiintei primeaza. Inspirandu-se din fizica, matematica, psihologie, neurofiziologie si istoria ideilor, Tor Nørretranders argumenteaza convingator in sprijinul unei perspective mai largi asupra constiintei si pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.
  "In sfarsit, o carte care chiar explica ce este constiinta. O perspectiva extraordinara, prezentata cu stil, gratie, umor si inteligenta. Va veti schimba definitiv viziunea despre constiinta dupa ce veti parcurge aceasta carte, un veritabil tur de forta al inteligentei si al spiritului. Daca aveti de gand sa cititi o singura carte despre constiinta, cititi-o pe aceasta."
JOHN L. CASTI
"O descriere captivanta a felului in care creierul nostru ne pacaleste, facandu-ne sa credem ca suntem constienti, si a motivelor pentru care pana si sentimentul ca exista un eu care este pacalit e o iluzie. Adio „eului” launtric si bun venit unui lucru mult mai maret."
IAN STEWART
"O carte profunda, o analiza stralucita a teoriei informatiei si a modului in care ea ne poate ajuta sa intelegem mintea omeneasca."
GREGORY CHAITIN
"Cartea lui Tor Nørretranders este un ghid fermecator si indraznet pentru aceasta explorare a ultimei frontiere a stiintei: mintea omeneasca."
JOHN HORGAN
"Entropie, informatie, comunicare, calcul, complexitate, evolutie, haos, constiinta. Cartea aceasta ne prezinta teorii stiintifice de ultima ora, intr-un amestec de surprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a facut sa nu o las din mana."
HANS MORAVEC

Autor, consultant si comentator independent, Tor Nørretranders locuieste la Copenhaga, Danemarca si are un public international.
  Nascut in 1955, a publicat 15 carti pe diverse teme, de la perspectiva adusa de stiinta asupra lumii si rolul stiintei in societate, la probleme care privesc mediul, domeniul experientei umane si al constientului.
  Este autorul cartii Omul generos. A-i ajuta pe altii este cel mai sexy lucru pe care il poti face, aparuta in traducere romaneasca la Editura Publica in 2008.
  Nørretranders a fost gazda a numeroase emisiuni TV cu teme stiintifice si a intemeiat o ampla retea de cooperare intre oamenii de stiinta si artisti. Din 2003 preda Filozofia stiintei la Scoala de Afaceri din Copenhaga.
  Lui Tor Nørretranders i-au fost decernate premiul pentru non-fictiune al Uniunii Scriitorilor din Danemarca in 1985 si premiul pentru publicistica al Clubului Jurnalistilor din Danemarca in 1988. Cartile lui au fost publicate si in SUA, Germania, Japonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia si Olanda.


Autor: Tor Nørretranders
ISBN: 9789731931098
Editura: Publica
Anul publicării: 2010
Pagini: 440Format: 16,5 x 23,5 cm
Categoria: Diverse

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.