Identitate si constiinta europeana in secolul al XX-lea – Rene Girault

0
(0)

Identitate si constiinta europeana in secolul al XX-lea - Rene Girault

  • La începutul anului 1989, un grup de istorici europeni, reuniţi anterior de cercetãrile comune pe tema „Puterea în Europa în secolul al XX-lea“, hotãra sã abordeze studierea Identitãţii si a Conştiinţei europene în secolul al XX-lea. Ca urmare a elanului dat de un Comitet executiv european, dupã o perioadã de reflecţie, s-a hotãrît ca lucrãrile ştiinţifice sã fie organizate în jurul a zece axe generale, a cãror listã o vom gãsi la pagina 247. Zece grupuri de cercetãtori, ce reuneau istorici de naţionalitãţi diferite, în jur de 15 pînã la 20 de persoane în fiecare grup, s-au întîlnit în ateliere de lucru, unde şi-au pus la punct metodologia şi au schiţat primele rezultate obţinute. Apoi, în timpul colocviilor desfãşurate între 1990 şi 1993 la Luxemburg, Madrid, Paris, Louvain-la-Neuve, Geneva, Hamburg, Berlin, Oxford, Florenţa, analizele detaliate au fost regrupate. Aşa cum era şi firesc la capãtul unui efort de cercetare susţinut, de cinci ani, se cuvenea sã facem un bilanţ general al acestor cercetãri. Acesta a fost fãcut în cadrul unui congres, care s-a desfãşurat la Paris, în zilele de 11, 12 şi 13 noiembrie 1993, la Sorbona şi la Palatul Luxemburg, sub înaltul patronaj al Domnului Preşedinte al Republicii şi al Domnului Preşedinte al Senatului. Cartea de faţã reprezintã, aşadar, bilanţul acestei vaste cercetãri. Ea nu pretinde sã aducã rãspunsuri definitive, ci mai degrabã propune piste noi de reflecţie asupra unui subiect încã puţin studiat, deşi pe aceastã temã înfloresc numeroase mituri, demne de aşezat mai degrabã într-un dicţionar de idei primite de-a gata. Aşa cum vom vedea, incursiunile noastre de „recunoaştere“ nu au dat deloc rezultate similare, cãci grupurile de cercetare nu au lucrat în acelaşi ritm, dupã aceleaşi principii. Escuadele istoricilor avanseazã în funcţie de arhivele şi de documentaţia aflate la dispoziţie. Iar acestea constituie terenuri cu puţine pietre de hotar; contrar aparenţelor, istoria contemporanã, aceea a secolului al XX-lea, întîmpinã adesea dificultãţi în ce priveşte inventarierea materialelor bune, a acelora care oferã o explicaţie marilor curente ale acestui secol multiform şi atît de bogat. Fãrã nici o îndoialã, aceasta este o muncã de pionierat. Ea depune în acelaşi timp mãrturie cã Europa istoricilor existã cu adevãrat! Acest vast şantier nu ar fi putut izbuti fãrã ajutorul a numeroase instituţii universitare, centre naţionale de cercetare, fundaţii din întreaga Europã Occidentalã, fãrã sprijinul constant al Direcţiei Generale a Informaţiilor a Comunitãţilor Europene (DGX), fãrã înţelegerea miniştrilor de resort din diferite state (Afaceri externe, Afaceri europene, Educaţie, Cercetare). Tuturor le mulţumim aici cãlduros!

    René Girault a fost profesor la Paris I Panthéon-Sorbonne, catedra de Istoria relaţiilor internaţionale. Dintre lucrãrile sale amintim:
    Peuples et nations d\’Europe au XIXe siècle (coautor Dominique Borne); 
    Etre historien des relations internationales;
    Pierre Mandès France et le rôle de la France dans le monde;
    Diplomatie européenne: Nations et impérialismes, 1871–1914;
    La Belgique entre la France et l\’Allemagne, 1905–1914; Europe brisée, Europe retrouvée: Nouvelles réflexions sur l\’unité européenne au XXe siècle;
    Turbulente Europe et nouveaux mondes 1914–1941. Relations internationales contemporaines.


Autor: Rene Girault
ISBN: 9738356725
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2004
Pagini: 256Format: 13 x 20 cm
Categoria: Stiinte

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.