Howards End – Edward Morgan Forster

0
(0)

Howards End - Edward Morgan Forster

Surorile Margaret si Helen Schlegel continua traditia intelectuala a familiei si isi petrec timpul frecventind cercurile artistice si literare londoneze. Familia Wilcox, pe de alta parte, cu totul straina de„viata intelectului si a inimii”, respira mediul necrutator al afacerilor, al„telegramelor si al miniei”. Helen, mezina nonconformista, traieste o scurta poveste de dragoste cu tinarul Paul Wilcox, repede inabusita si cu urmari nedorite. Margaret leaga cu mai virstnicul Henry, stilpul de neclintit al familiei Wilcox, o surprinzatoare prietenie care, dupa moartea neasteptata a sotiei acestuia, se transforma in dragoste si conduce in cele din urma la casatorie. Dar, pe masura ce ii descopera si ii admira barbatului ei firea pragmatica de care are atita nevoie, din aburii iubirii rasare temerea ce ameninta sa desparta destinele celor doua familii.

„Un roman marcat de ceea ce pare a fi stralucirea perceptiei feminine. Intimplarile povestii sint citeodata greu de impacat cu personajele ei, dar trebuie sa ne amintim ca,.” (The Guardian)
„Howards End este cea mai optimista expresie a viziunii unice a lui Forster, o viziune plina de sensibilitate ce transcende limitele temporale ale romanului sau. Complexitatea personajelor si sfortarile pe care le fac acestea ca sa-si pastreze umanitatea intr-o societate ce se depersonalizeaza pe zi ce trece sint la fel de actuale ca la inceputul secolului XX.” (David Lodge)
Howards End a inspirat in 1992 o celebra ecranizare, in regia lui James Ivory, cu Anthony Hopkins, Emma Thompson, Vanessa Redgrave si Helena Bonham Carter in distributie.
Traducere din limba engleza si note de Cornelia Marinescu
Edward Morgan Forster (1879-1970) s-a nascut la Londra, intr-o familie din clasa de mijloc. Primele lui romane vorbesc despre conditiile sociale precare din perioada de declin a epocii victoriene. Asa au aparut Where Angels Fear to Tread (1905), The Longest Journey (1907) si A Room with a View (1908; Camera cu vedere, Polirom, 2016), care mai tirziu au inspirat faimoase productii cinematografice. Primul mare succes l-a avut cu Howards End (1910; Polirom, 2016), a carui ecranizare a devenit repede celebra. A calatorit in Alexandria, in timpul Primului Razboi Mondial, si de doua ori in India. La intoarcerea in Anglia, influentat de timpul petrecut in acele locuri exotice, a scris O calatorie in India (1924; Polirom, 2015). E. M. Forster a mai publicat si carti de povestiri, printre care se numara The Celestial Omnibus (1911) si The Eternal Moment (1928), o antologie de poeme si citeva volume de teatru, eseuri critice si jurnale de calatorie.


Autor: Edward Morgan Forster
ISBN: 9789734660247
Editura: Polirom
Anul publicării: 2016
Pagini: 392Format: 130×200 mm.
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.