Harald si luna verde – Nora Iuga

0
(0)

Harald si luna verde - Nora Iuga

„Harald si luna verde este un roman foarte diferit de celelalte romane pe care le-am scris si publicat. Fiind o cronica de familie care se intinde pe trei generatii, exista personaje foarte bine conturate, are o actiune puternica, iar teza generala a romanului este una politica, ceea ce pina acum mie nu mi s-a intimplat. Eu scriu o carte in care analizez mult mai de sus, fara sa individualizez neaparat o institutie. Am niste teorii pe care le dezvolt si, bineinteles, se bazeaza si pe o experienta personala…” (Nora Iuga)
Amintiri, scrisori si fragmente de jurnal ce au in centru imaginea obsedanta a balonului verde de pe scena unui spectacol de balet reconstituie povestea unei familii evreiesti de-a lungul unui veac, pendulind intre trei generatii diferite. Bunicul, tatal si fiul, indepartati unul de celalalt, ajung mereu in puncte comune, iar vietile le sint legate pentru totdeauna. Cei trei sint afectati de ororile razboiului si, cu toate ca fiecare supravietuieste in felul lui, niciunul nu revine la vechea sa viata. De la lagarele naziste la gulagul sovietic si, mai apoi, pina in zilele noastre, aceasta poveste de familie oglindeste lumea fascinanta si cruda in care traim.

Nora Iuga s‑a nascut pe 4 ianuarie 1931. Este poeta, prozatoare, traducatoare, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968); Captivitatea cercului (1970; a fost retrasa din librarii si biblioteci, iar poeta a avut interdictie de publicare timp de sapte ani); Opinii despre durere (1980); Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000); Piata cerului (1986); Dactilografa de noapte (1996, 2010); Spitalul manechinelor (1998, 2010); Autobuzul cu cocosati (2001, 2010); Petrecere la Montrouge (2012); Ciinele ud e o salcie (2013); Asculta cum pling parantezele (2016). Volume de proza si poezie traduse in strainatate: romanele Sexagenara si tinarul (in Germania, Spania, Italia, Franta, Slovenia, Bulgaria), Sapunul lui Leopold Bloom si Hai sa furam pepeni (in Bulgaria) si volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, in Germania si Slovenia), Autobuzul cu cocosati (in Germania si Statele Unite), Poem de octombrie (in Germania), Inima ca un pumn de boxeur (in Franta), O inima venind pe picioroange (in Elvetia). A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc. In anul 2007 a primit Premiul „Friedrich‑Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. In anul 2014 are loc premiera documentarului Aici Nora Iuga (Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Romanesc Docuart), regia Vlad Rotaru. Producator: un cristian. La recomandarea presedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, in anul 2015 este decorata cu ordinul „Crucea de merit” in grad de cavaler. In anul 2017, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i‑a conferit Ordinul National „Pentru Merit”, in grad de Comandor. La Editura Polirom a publicat romanele Sexagenara si tinarul (2004, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor), Sapunul lui Leopold Bloom (2007; Premiul Uniunii Scriitorilor), Hai sa furam pepeni (2009, 2015), Harald si luna verde (2014, 2016; Premiul pentru cel mai bun roman in cadrul Colocviului National al Romanului Romanesc de la Alba Iulia, Premiul Radio Cultural, nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor) si Lebada cu doua intrari (2016, 2017).


Autor: Nora Iuga
ISBN: 9789734662371
Editura: Polirom
Anul publicării: 2016Ediția: 2
Pagini: 320Format: 10×18 cm.
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.