Ghid practic de chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal (Victor Gheorghe Radu, Adriana Radu)

0
(0)

Ghid practic de chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal (Victor Gheorghe Radu, Adriana Radu)

Hernia Incizionala – Eventratia

Caiet 2

Interviu cu dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generală și laparoscopie avansată

Pasionat de chirurgia peretelui abdominal și autor al mai multor premiere chirurgicale în acest domeniu, în România, medicul Victor Radu reușește să schimbe conceptul de tratament al herniilor abdominale, făcând trecerea de la simpla acoperire a unui defect cu o plasă la reconstrucția arhitecturii locale și implicit a restaurării funcționalității peretelui abdominal. de Roxana Maticiuc

Cât de repede avansează știința în acest domeniu al chirurgiei peretelui abdominal?

Putem vorbi despre două lucruri diferite: despre evoluție și despre revoluție. Putem să spunem că evoluția este firească în ceea ce privește progresul tehnologic, dar ceea ce este mai puțin firesc, și oarecum șochează, este revoluția tehnicilor chirurgicale, în sensul că au apărut noi procedee  care  îmbunătățesc radical rezultatul intervențiilor chirurgicale. Altfel spus, dacă până acum, pentru un orificiu herniar, adică o gaură în peretele abdominal, foloseam o plasă textilă care asemenea unui „petec” acoperea defectul, acum ne punem problema restabilirii anatomiei, deci facem ceea ce se cheamă reconstrucție de perete abdominal.

Aceste proceduri reconstructive reprezintă o noutate în România?

Da, ele sunt noutăți chirurgicale atât în România, cât și la nivel mondial. Vorbim despre procedee chirurgicale care au vârste fragede. Cea mai modernă tehnică de reconstrucție a peretelui abdominal a fost publicată în urma cu doar cinci ani și deja aspiră la titlul de „gold standard”. Varianta tehnică minim invazivă, laparoscopică, a fost publicată în urmă cu doi ani și jumătate, iar eu am introdus-o în România în urmă cu un an și jumătate.

Cu ce diferă această operație față de altele? Este o altă operație în sine sau este o tehnică în cadrul unei operații?

Și o altă operație, și o altă tehnică. În primul rând, se lucrează în spații extrem de mici și de aceea este nevoie de un antrenament serios în ceea ce privește manualitatea. În al doilea rând, se lucrează între elemente anatomice importante și totodată delicate. Avem de evidențiat și de menajat structuri vasculare și nervoase pentru că scopul acestei operații este de a restabili, de a reconstrui arhitectura și de a reda funcționalitatea peretelui abdominal. Procedeele tradiționale asigură reintroducerea în cavitatea abdominală a organelor herniate, îi asigură o contenție a organelor herniate, dar pacientul nu va putea niciodată să aibă abilitățile funcționale ale musculaturii peretelui abdominal dinaintea afecțiunii primare, adică nu va putea să respire eficient, să tușească eficient, să facă eforturi fizice, să facă abdomene, să se screamă etc.

Care sunt avantajele pentru pacient, în urma noului tip de operație?

Avantajele sunt multiple: în primul rând, vorbim despre restabilirea funcționalității. Recuperarea este extrem de rapidă. Pacientul se externează în prima zi post-operatorie. Disconfortul de care vorbim după operație – subliniez: disconfortul, nu durerea – este unul nesemnificativ în raport cu celelalte operații laparoscopice. Iar operațiile laparoscopice tradiționale de reparare a herniilor abdominale, în special a eventrațiilor, sunt dintre cele mai dureroase din cauza faptului că plasele se ancorează în peretele abdominal cu ajutorul unor agrafe. Ei bine, în această nouă tehnică chirurgicală nu se mai fixează plasa cu agrafe, nu mai există o agresiune asupra peretelui abdominal, astfel încât pacientul nu mai are durere, ci vorbim doar de un disconfort. Operația se realizează în grosimea peretelui abdominal, iar plasa este strecurată asemenea unui sandvici între straturile musculare și astfel nu mai vine în contact cu intestinele. De aici rezultă două avantaje: cel al costului care se reduce substanțial, iar un al doilea mare avantaj este acela că, nemaivenind în contact cu intestinele, pacientul nu va dezvolta în timp aderențe și nici alte patologii secundare ce decurg din acestea.

Cine este Victor Radu?

Victor Radu este un chirurg care și-a propus încă de acum aproape zece ani să facă chirurgia peretelui abdominal cel mai bine cu putință. În acest sens, din dorința de dezvoltare, mi-am propus să obțin o acreditare solidă din partea unor foruri incontestabile și am reușit să obțin titlul de Chirurg de Excelență în chirurgia herniilor abdominale din partea societății americane Surgical Review Corporation. Ulterior, titlul a fost  avansat către Master Surgeon. Odată cu obținerea acestei acreditări, m-am implicat în acreditarea Centrului de Excelență în Chirurgia Herniilor, unde sper să dezvolt atât abilitățile personale în folosul pacienților, cât și instruirea tinerilor chirurgi.

Ce ar fi nevoie, din punct de vedere legislativ, comparativ cu alte țări, să adăugăm sau să îmbunătățim pentru a face munca medicului mai ușoară?

Cred că cea mai importantă măsură ar fi cea de repoziționare corectă pe scala socio-profesională a medicului. S-ar elimina astfel o mulțime de frustrări care există la ora actuală și medicii ar putea să se preocupe exclusiv de dezvoltarea profesională. Se va elimina, de asemenea, „goana” după pacienți și implicit concepul medicului „bun la toate”, adică priceput, dar la un nivel de competență bazal.

În cadrul conferinței de la București, au fost și alți colegi din alte țări. Cu ce noutăți au venit?

Conferința pe care am organizat-o, a V-a Conferință a Asociației Române de Chirurgie a Peretelui Abdominal a fost, zic eu, un mare succes. Și când spun lucrul acesta mă bazez în primul rând pe faptul că a avea la finalul zilei sala aproape plină este mai mult decât grăitor.

Un element extraordinar de important a fost prezența invitaților de o anvergură greu de descris în cuvinte. Numai dacă ne gândim că trei dintre ei sunt autori ai Ghidurilor Internaționale de Practică spune foarte multe. Este vorba de doctorul Jan F. Kukleta din Elveția, Filip Muysoms din Belgia și Ferdinando Agresta din Italia. Igor Belyansky este și un autor de procedeu și, mai mult decât atât, posibilitatea de a-l vedea în direct într-o operație demonstrativă pe autorul procedeului este un lucru de neimaginat, aș putea spune.

Fiecare dintre noi, atunci când își atinge un obiectiv, îl caută pe următorul. Care este următorul dumneavoastră obiectiv, ce planuri aveți?

Îmi doresc să dezvolt un centru de training. Se adresează în primul rând medicilor specialiști, dar și rezidenților de an mare, 5 și 6, și, desigur, medicilor primari.


Autor: Victor Gheorghe Radu, Adriana Radu
ISBN: 9789731985022
Editura: Etna
Anul publicării: 2016
Categoria: Medicina ( Carti de specialitate )

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.