Generalul Titus Garbea. Memorial si insemnari zilnice, volumul III – Silviu Miloiu

0
(0)

Generalul Titus Garbea. Memorial si insemnari zilnice, volumul III - Silviu Miloiu

Volumul de fata integreaza si lucrarea intitulata „Despre atasatii militari” redactata de generalul Garbea in anul 1973 la solicitarea autoritatilor militare ale timpului. Autorul era constient ca acesta reprezenta primul manual scris vreodata pentru uzul atasatilor militari, dar nu si-a facut nicio iluzie ca acesta ar putea fi publicat si nu l-a conceput in acest sens. Desi nepregatit pentru a fi publicat – asa cum autorul mentioneaza –, generalul Garbea era constient ca aceasta va circula in cadrul Marelui Stat Major si a Ministerului Apararii Nationale, ceea ce i-a impus anumite aprecieri pozitive la adresa regimului de la Bucuresti, aflat, ce-i drept, inca in etapa sa mai putin represiva. Lucrarea este puternic impregnata de personalitatea si experientele autorului, constituindu-se intr-o continuare structurata tematic a memorialului, ceea ce ne-a convins sa o includem in volumul de fata. Redactarea lucrarii s-a facut dupa un plan inaintat de autoritatile militare, autorul incercand sa raspunda la cat mai multe dintre intrebarile din chestionar cu exceptia celor la care nu putea oferi o opinie documentata. Multe dintre intrebarile din acest chestionar carora generalul le-a raspuns intr-un document de mai bine de 100 de file vizau aspecte tehnice precum selectionarea atasatilor militari, pregatirea acestora, documentele de numire si rechemare a lor, drepturile banesti, cazarea, mijloacele de transport, cele tehnice, relatia dintre ambasador / ministrul plenipotentiar si atasatul militar etc. Alte aspecte analizate au avut in vedere munca informativa a atasatului militar, autorul scriind pagini memorabile cu privire la activitatea de informatii, la metodologia lucrului cu informatia, la tehnologia moderna a utilizarii acesteia etc.
Avand pregatire militara si in domeniul dreptului international, generalul Titus Garbea reflecteaza asupra relatiei asimetrice dintre o mare putere si un aliat slab. Punand in lumina aceasta relatie prin prisma experientelor sale de legatura militara cu Germania din cel de-al doilea razboi mondial, Titus Garbea nu ezita sa vorbeasca chiar de o “imensa apasare” sau chiar de o „tiranie” pe care marea putere o exercita asupra asociatului sau mai mic.
Un interes aparte il evoca si subcapitolele dedicate activitatii si legaturii dintre statele majore ale tarilor Micii Intelegeri, aceste pagini oferind si un imbold istoriografiei pentru un studiu mai amanuntit al acestei teme. In felul acesta manualul elimina partial si un hiatus al acestui memorial datorat nereusitei incercarii de a descoperi randurile dedicate de memorialist activitatii sale militare anterioare desemnarii sale ca atasat militar in Germania. In acest stadiu al cercetarii nu excludem posibilitatea ca acele pagini – desi scrierea lor a fost promisa in memorial – sa nu fi fost niciodata scrise.
Consideram ca acest manual dedicat atasatilor militari merita cu prisosinta sa fie cunoscut, iar meditatiile generalului Garbea izvorate dintr-o experienta de cinci ani ca atasat militar in multe capitale importante europene, de doi ani ca sef al unor detasamente de legatura cu armata germana si a mai multor experiente anterioare de legatura in cadrul Micii Intelegeri evoca un moment important al gandirii romanesti asupra dreptului, practicii si relatiilor militare internationale.
Ca si in cazul primelor doua volume ale acestui memorial, editorul a respectat in intregime textul manuscrisului cuprins in Memorialul generalului Garbea (dosarele III E1 – 2093, III E2 – 2094 si III G – 2095 si 2096). Am mentinut, de asemenea, textul notelor de subsol ale autorului, interventiile minore vizand doar corectarea tacita a unor trimiteri care nu indicau in mod adecvat sau indicau incomplet sursa folosita si aducerea la un numitor comun a referintelor. Orice alte comentarii facute de editor au fost semnalate prin note marcate cu initialele sale (S. M.), asa incat sa nu impieteze asupra textului propriu-zis al manuscrisului lui Titus Garbea. Au fost mentinute lucrarile cartografice si desenele realizate de autor. De asemenea, a fost actualizata ortografia, conform normelor in vigoare, pastrand anumite particularitati ale stilului autorului. Pentru a usura parcurgerea lucrarii fara a impieta insa asupra structurii logice gandite de autor, s-a procedat la o renumerotare a capitolelor si subcapitolelor.
Volumul III nu incheie demersurile de restituire a operei acestei personalitati militare romanesti, editorul pregatind spre publicare si volumul al IV-lea al acestei opere cuprinzand insemnarile zilnice ale generalul Titus Garbea, precum si o serie de documente importante care poarta semnatura acestuia. Descifrarea si analiza insemnarilor zilnice ale autorului ne-au intarit convingerea in veridicitatea afirmatiilor cuprinse in memorialul generalului Garbea, nota de subiectivitate a unor asemenea scrieri memorialistice fiind in cazul de fata redusa. Cultura vasta, inteligenta si imaginatia autorului, informarea bogata, integrarea sa in cercurile alese ale diplomatiei si conducerii militare a timpului sau, atentia orientata spre a lua pulsul opiniei publice a vremii, pastrarea in bune conditii a insemnarilor sale zilnice si a unor documente l-au scutit de nevoie de a-si retusa in memoriile sale actiunile intreprinse in misiunile pe care le-a avut de indeplinit. Aceste considerente il determina, totodata, pe editorul acestei lucrari la conceperea proiectului unei monografii dedicata sine ira et studio acestei personalitati militare remarcabile.
Silviu Miloiu


Autor: Silviu Miloiu
ISBN: 9786065371286
Editura: Cetatea de Scaun
Anul publicării: 2011
Pagini: 284
Categoria: Memorialistica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.