Fizika. VII. osztaly – Victor Stoica, Corina Dobrescu, Florin Maceseanu, Ion Bararu

0
(0)

Fizika. VII. osztaly - Victor Stoica, Corina Dobrescu, Florin Maceseanu, Ion Bararu

Manualul scolar a fost aprobat de Ministerul Educatiei Nationale prin ordinul de ministru nr. 4765/13. 08. 2019.
A fizika egyike azoknak a tudomanyoknak, amelyek segítenek felfedezni a minket korulvevo vilagot, es megerteni a benne lezajlo termeszeti jelensegeket. Ugyanakkor a fizika az alapja minden technologianak es a tudomanyos kutatasban, valamint a mindennapi eletben hasznalt modern eszkozoknek is. Annak ellenere, hogy az utobbi evszazadokban fontos felfedezesek tortentek, maradtak meg megoldasra varo feladatok. A „ma” diakjai kozulkerulhetnek ki a „holnap” kutatoi, akik valaszt adhatnak a jelenlegi kerdesekre. A fizikai alapismeretek elsajatítasa minden diaknak lehetoseget biztosít arra, hogy gyorsan tudjon alkalmazkodni a mai tarsadalmi elvarasokhoz.
Ezert a tankonyv szerzoi megprobaltak a tanarok es diakok rendelkezesere bocsatani egy hasznos utmutatot a fizika tanulmanyozasahoz, amely a jelenleg ervenyben levo tanterv alapjan keszult. Minden lecke felepítese a tanuloi megfigyelesen alapszik, amely a fizikai jelensegek tanulmanyozasaban teljesedik ki a kiserletek elvegzese soran, melyek a kovetkeztetesek megfogalmazasaval zarulnak.
A cel az volt, hogy a javasolt kiserletek es peldak a minket korulvevo valosagra vonatkozzanak, mert ez az ismeretek elsajatitasara, logikus gondolkodasra es csapatmunkara osztonoz. Azt is szem elott tartottak, hogy a kiserletek elvegzese egyszerű, beszerezheto anyagokat igenyeljen, es hasznalja ki az okos eszkozok adta lehetosegeket.
A VII. osztalyban a tanulo reszletesebben, az elozo osztalyhoz kepest egy magasabb szinten tanulmanyozza a mechanikai jelensegeket. Ez a szint megfelel megertesi, elvonatkoztatni tudo kepessegenek es hasznositja azon kepessegeket, amelyeket a Matematika es termeszettudomanyok terulethez tartozo tantargyak tanulmanyozasa kozben sajatitott el.
Mivel a tankonyv olyan tanuloknak szol, akik mar tanultak fizikat, de akik kepessegei meg kezdetlegesek, a targyalas kovette egy tema megkozelitesenek minden, a tanterv altal javasolt szakaszat: a tudomanyos kutatas megtervezeset, az adatok es bizonyitekok tudomanyos ertelmezeset, a jelensegek tudomanyos magyarazatat.
A fizika alaptorvenyeinek es fogalmainak a matematika nyelvezetevel torteno leirasa mellett a tanulok, akik fokozott erdeklodest mutatnak a fizika tanulmanyozasa irant, a tankonyvben olyan feladatokat is talalnak, amelyek utat nyitnak szamukra (a korosztaly logikai-matematikai kompetenciajahoz merten) a kivalo eredmenyek fele. A javasolt feladatok, a kiserleti temak es az esetleges vitak, az elmeleti es gyakorlati projektek olyan modszereket kepeznek, amelyek hozzajarulnak a tanulok sajatos kompetenciainak kialakitasahoz, illetve valtozatos es hasznos erte-
kelesi modszerek lehetnek a tanarok szamara. Nem utolso sorban a szerzok hasznosnak velik a tanitasi egysegek kereteben nyujtott tudomanyos, tortenelmi es konyveszeti jellegu kitekintot.
A tankonyv hat tanitasi egysegre van felosztva a tantervnek megfeleloen, az ismeretek rendszerezeseben pedig a konnyu elsajatitas volt az elsodleges cel. A tankonyv altal javasolt modszerek es munkaformak segitik a pedagogusokat abban, hogy gyemekkozpontu, intaraktiv oktatasban reszesitsek diakjaikat.
A szerzok remelik, hogy a kiadvany a tanulok segitsegere lesz a korulottuk levo vilag megfigyeleseben es megerteseben, es arra osztonzi oket, hogy a tudas tarsadalmaban eredmenyesek legyenek.
A szerzok


Autor: Victor Stoica, Corina Dobrescu, Florin Maceseanu, Ion Bararu
ISBN: 9786069089323
Editura: Art Klett
Anul publicării: 2020
Pagini: 144
Categoria: Manuale scolare

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.