Fizica, manual pentru clasa a VI-a – Mihaela Garabet, Raluca Constantineanu, Gabriela Alexandru

0
(0)

Fizica, manual pentru clasa a VI-a - Mihaela Garabet, Raluca Constantineanu, Gabriela Alexandru

Pentru a afla ce este fizica, va invitam intr-o calatorie, de la cer la Pamant, apoi, mai departe, in lumea pe care nu o mai puteti vedea cu ochiul liber. Veti fi insotiti de patru echipe de ghizi specializati pe care ii vom prezenta in continuare. Ei va vor ajuta sa intelegeti contributiile unor oameni de stiinta celebri la dezvoltarea cunoasterii noastre. Curiozitatea a ridicat privirea oamenilor spre bolta cereasca din cele mai vechi timpuri ale existentei noastre.
De-a lungul timpului, oamenii au botezat constelatii, au urmarit miscarile corpurilor ceresti, au construit telescoape, in incercarea de a le vedea mai bine si mai departe. A urmat dorinta de a ajunge acolo, pentru a intelege mai mult. Visul devine realitate pe masura ce trece timpul. Au fost lansate rachete si sateliti artificiali. Avem o Statie Spatiala Internationala. La ora actuala, modulul Curiosity, care a fost trimis de NASA sa lucreze pe planeta Marte, incearca sa studieze conditiile mediului de pe aceasta planeta utilizand laboratoarele cu care este echipat. Intr-o buna zi, vor exista oameni care vor locui pe alte planete din Sistemul solar. Probabil, vom incepe cu planeta Marte, pe care o cercetam azi.
Tot curiozitatea va va indemna sa explicati o multitudine de fenomene care se intampla in jurul vostru. De ce apar tunetele, fulgerele, curcubeele, ploaia, ninsoarea si alte fenomene atmosferice? Ce este electricitatea? Cum putem obtine energie electrica? Cum functioneaza sistemele din corpul nostru si ale celorlalte vietuitoare? Din ce sunt alcatuite corpurile care ne inconjoara? Exista ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber? Fizica este stiinta care raspunde acestor intrebari! Si multor altora…
Este una dintre stiintele naturii, cea mai complexa dintre acestea.  Natura este formata din corpuri. Unele au viata, altele nu. Corpurile sunt alcatuite din materie. Toate corpurile au proprietati. Unele proprietati pot fi masurate, altele nu. Din masurarea proprietatilor corpurilor se nasc marimile fizice. Masurarea necesita unitati de masura, instrumente si procedee.  Corpurile iau parte la tot felul de „Intamplari", pe care le numim fenomene.
Unele dintre ele se numesc fenomene fizice. Spre exemplu: tunetul, fulgerul, propagarea miscarea, interactiunea corpurilor. In timpul fenomenelor fizice corpurile se supun unor legi. Pentru a descoperi sau a verifica aceste legi, utilizam experimente. Adica provocam fenomenele in laboratoare sau in mediul natural. Mai multe legi care se refera la fenomene inrudite dau nastere unei teorii. O teorie este acceptata atunci cand este verificata experiinental.
Asadar… Fizica este tot ceea ce se afla in jurul nostru si… chiar si in interiorul nostru!


Autor: Mihaela Garabet, Raluca Constantineanu, Gabriela Alexandru
ISBN: 9786063108860
Editura: Didactica si Pedagogica
Anul publicării: 2019
Pagini: 12
Categoria: Manuale scolare

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.