Filosofie Tip A. Manual pentru clasa a XII-a, filiera vocationala, teoretica tehnologica – Paul Marinescu, Nicolae Stan

Filosofie Tip A. Manual pentru clasa a XII-a, filiera vocationala, teoretica tehnologica - Paul Marinescu, Nicolae Stan

In plan tematic, manualul de filozofie elaborat de profesorii Nicolae Stan si Marinescu Paul, corespunde curriculum-ului scolar pentru disciplina de invatamant filozofie, aprobat prin ordinul Ministerului nr. 5364/15. 12. 2000. El acopera in totalitate temele programelor de tip A, respectiv B, imbinand intr-un mod specific, pe criterii logice si epistemologice, diversele problematici ale acestora.
Structura temelor este astfel realizata incat deschide directii de corelare a conceptelor filosofice, ceea ce faciliteaza procesul de asimilare a cunostintelor. Manualul nu este o simpla colectie de texte propuse spre lectura, ci are meritul de a fi produsul unui dublu efort, analitic si sintetic, de prezentare in perspectiva istorica a diferitelor conceptii filosofice esentiale si definitorii pentru analiza corespunzatoare a temelor. Selectarea textelor s-a facut pe baza respectarii unor cerinte minimale, printre care enumar: intelegerea specificitatii pozitiei autorilor in problemele dezbatute, analiza modalitatilor proprii ganditorului respectiv de a argumenta filozofie compararea filosofiilor, precum si cunoasterea celor mai semnificative pozitii din filosofia contemporana.

Autorii manualului proiecteaza, in prezentarea temelor, o structura de gandire inedita, alcatuita din trei paradigme (intemeiere, evaluare re-evaluare), fiecare la randul ei, bazandu-se pe doua dimensiuni (orizont si limite). Aceasta modalitate este, prin ea insasi, incitanta si ilustrativa. Incitanta, ca partener de dialog filosofic, intrucat te obliga sa te raportezi la ceea ce ti se propune; ilustrativa, deoarece este un model de ceea ce inseamna a gandi filosofic.
Remarc, de asemenea, nivelul stiintific al manualului. Autorii opereaza cu concepte si comentarii relevante tocmai pentru a creiona contextul specific temei sau filosofului in cauza.
Dr. Gheorghe Tarara


Autor: Paul Marinescu
ISBN: 973831819X
Editura: Economica Preuniversitaria
Anul publicării: 2002
Pagini: 96
Categoria: Manuale scolare