Femei singure – Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Traducere din limba italiana de Florin Chiritescu

Femei singure, publicat cu doi ani inainte ca Cesare Pavese sa se sinucida, a primit cel mai apreciat premiu italian pentru literatura: Premiul Strega. Considerat unul din momentele importante ale realismului italian, romanul surprinde melancolia si vidul ce macina o societate prinsa intre spleen-ul decadentei si nebuniile hedonismului. Clelia, o creatoare de moda de succes, se intoarce la Torino, orasul ei natal, unde urmeaza sa supravegheze deschiderea unui salon. Aici, ea este atrasa intr-un cerc de tineri mondeni, intr-o lume a restaurantelor si a marilor cazinouri, a artistilor si a petrecerilor.
In mijlocul acestei multimi de oameni care incearca sa scape de plictiseala, Clelia o intilneste pe singuratica Rosetta, o femeie enigmatica si depresiva, a carei sinucidere din finalul povestii anunta tragic chiar sfirsitul aceluia care a gindit personajul: sinuciderea lui Pavese.

„Cesare Pavese este unul dintre acei citiva romancieri esentiali fara de care literatura mijlocului de secol XX n-ar exista.” (Susan Sontag)

„Un roman de o extraordinara profunzime, unde nu incetezi sa gasesti noi lumi, noi intelesuri.” (Italo Calvino)

„Femei singure este romanul insinuarilor, al obsesiilor persistente pina la nebunie, al lirismului cuceritor.” (New York Times Book Review)
Cesare Pavese (1908-1950) este unul dintre cei mai mari scriitori italieni ai secolului trecut. Creier al Editurii Einaudi, i-a condus filiala de la Roma pina dupa razboi. A tradus din literatura de expresie engleza a vremii, facind cunoscuti publicului italian autori ca Gertrude Stein, John Steinbeck, John Dos Passos, Ernest Hemingway, William Faulkner, Herman Melville si James Joyce. Poet, prozator si eseist, Pavese este autorul unui jurnal-capodopera, Meseria de a trai. La Editura Polirom au mai aparut Femei singure (2014), Vara de neuitat • Plaja (2015) si Noapte de sarbatoare si alte povestiri (2016).


Autor: Cesare Pavese
ISBN: 9789734645923
Editura: Polirom
Anul publicării: 2014
Pagini: 168Format: 130×200
Categoria: Literatura Universala