Favorita – Yasushi Inoue

0
(0)

Favorita - Yasushi Inoue

Traducere de Anca Focseneanu
Povestea de dragoste dintre imparatul Xuanzong si Yang Guifei este tot atat de cunoscuta in Asia pe cat este cea dintre Tristan si Isolda in Occident. De-a lungul vremii, iubirea imparatului pentru Sotia Pretioasa, favorita sa intre cele trei mii de femei din gineceul imperial, a inspirat, in China si in Japonia, nenumarate poeme, romane, piese de teatru, filme si montari de opera.
Roman istoric, Favorita suprinde cei 16 ani petrecuti de imparatul Xuanzong din dinastia Tang alaturi de Yang Guifei, una dintre cele patru frumuseti clasice ale Chinei. Iubirea lor, agitata si plina de senzualitate, este proiectata pe fundalul vietii trepidante de la Curte, mereu tulburata de intrigi si uneltiri, de ministri insetati de sange, generali ambitiosi, eunuci vicleni si splendide concubine. Yasushi Inoue transforma, cu infinita grija pentru veridicitate si detaliu, personaje istorice in fiinte vii, dominate de pasiuni si spaime: tanara tematoare nou-sosita la Curte devine si ea una dintre femeile dominatoare si tiranice care apar deseori in istoria chineza si pune stapanire atat pe inima, cat si pe vointa imparatului, sperand sa se sustraga destinului tragic al tuturor sotiilor imparatului.
„Patosul omenesc si suferinta, singuratatea si izolarea, fatalismul oriental si conceptele budiste despre predestinare alcatuiesc firul predominant in tesatura scrierilor lui Yasushi Inoue.“ (Leon Picon)

YASUSHI INOUE (1907–1991) s-a nascut la Asahikawa, in Hokkaidō. A absolvit in 1936 Universitatea Imperiala din Kyōto (estetica si filozofie), cu o teza despre Paul Valéry. Pana la sfarsitul razboiului a publicat mai mult poezie, desi a obtinut si un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, in 1936). S-a impus insa ca prozator abia la varsta de patruzeci si doi de ani, cu nuvelele Lupta de tauri (Tōgyū) si Pusca de vanatoare (Ryōjū), pentru cea dintai primind, in anul 1949, Premiul Akutagawa. Vasta sa opera cuprinde peste patruzeci de romane, peste optzeci de nuvele, un mare numar de proze scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri si insemnari, jurnale de calatorie, volume de estetica si critica literara, scrieri diverse. Pasionat de istoria Japoniei si a Asiei (in special a Chinei), a calatorit mult in tot acest spatiu, iar viziunea sa asupra evenimentelor trecute se reflecta in majoritatea operelor lui, un excelent exemplu pentru modul in care cultura japoneza percepe timpul. Douazeci si opt dintre prozele sale au fost ecranizate (printre regizori: Kumai Kei si Inagaki Hiroshi), iar cinci au stat la baza unor seriale de televiziune. In 1964 a fost ales membru al Nihon Geijutsuin (Academia Japoneza de Arte), iar in 1976 a primit Bunka kunshō (Ordinul Meritul Cultural), cea mai inalta distinctie culturala japoneza. A mai primit Marele Premiu pentru Literatura al Japoniei (in 1982), Premiul Asahi (in 1985, pentru intreaga activitate literara), iar in 1986 a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii Beijing. Din opera sa au fost traduse si publicate pana acum in limba romana nuvelele Pusca de vanatoare (Ryōjū; Humanitas Fiction, 2103) si Dragostea, si moartea, si valurile (Shi to koi to nami to; Humanitas, 2008), romanele Lupul albastru (Aoki ookami; Humanitas, 1999), Maestrul de ceai (Honkakubō ibun; Humanitas, 2007, Humanitas Fiction, 2014), Nobila doamna din Yodo (Yodo-dono nikki; Humanitas Fiction, 2016), Favorita (Yōkihi den; Humanitas Fiction, 2017) precum si volumul de povestiri Cupa de clestar (Humanitas Fiction, 2010).


Autor: Yasushi Inoue
ISBN: 9786067792393
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2017Ediția: 1
Pagini: 240
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.