Dumnezeu si Holocaustul la Elie Wiesel – Sandu Frunza

0
(0)

Dumnezeu si Holocaustul la Elie Wiesel - Sandu Frunza

Sunt tratate probleme precum responsabilitatea si indiferenta, memoria si marturisirea, moartea omului si moartea lui Dumnezeu, banalitatea raului si raul radical, violenta gratuita si unicitatea holocaustului, exterminarea inocentilor si supravietuirea in lagarele mortii. Toata aceasta problematica se sedimenteaza intr-o etica a responsabilitatii care ne pune in fata genocidului ca paradigma ideologica si existentiala a secolului XX.
Desi trateaza o tema particulara, cartea de fata este una de interes general. Ea se adreseaza cercetatorilor din mai multe domenii: filosofilor, teologilor, literatilor, celor interesati de studiul responsabilitatii, al eticii, al ideologiilor, de istoria ideilor si de dezbaterile in jurul totalitarismului. Aparitia cartii in anul celebrarii a 65 de ani de la desfiintarea lagarelor mortii va determina o buna receptare a acesteia.
Totodata, trebuie subliniat faptul ca este prima carte de acest gen in cultura romaneasca. Aducand in discutie probleme ce privesc conditia umana, sensul vietii, semnificatia mortii, problema raului, putem sa ne imaginam ca va trezi interesul unui public larg cu o formatie culturala diversa, pe langa publicul de cititori pe care autorul deja si l-a format prin lucrarile sale anterioare.
Punand in lumina modul de constructie a unei etici a responsabilitatii, cartea de fata aduce in discutie o perspectiva noua in cultura romaneasca si in analiza Holocaustului in general prin valorizarea semnificatiilor textuale si subtextuale, ca si a literaturii exegetice legata de opera uneia dintre cele mai reprezentative personalitati ale diasporei romanesti.


Autor: Sandu Frunza
ISBN: 9786069268421
Editura: CONTEMPORANUL
Anul publicării: 2010
Pagini: 192Format: 11×18
Categoria: Istorie

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.