Drept fiscal – Mihaela Tofan

0
(0)

Drept fiscal - Mihaela Tofan

Lucrarea prezinta principalele institutii in domeniul reglementarii relatiilor fiscale, precum si norme de drept in vigoare, in domeniul taxelor, impozitelor si contributiilor care contureaza sistemul fiscal din Romania. Notiunile sunt infatisate pornind de la abordarea conceptuala si doctrinara, fara a neglija norma de drept activa, cu accent asupra modificarilor recente in acest domeniu de reglementare.
Lucrarea prezinta o abordare din punct de vedere al normelor de drept romanesc, dar, in egala masura, si din punct de vedere al nevoii de armonizare a normelor de drept fiscal la nivelul Uniunii Europene. Dreptul fiscal este un domeniu foarte mobil al dreptului, care se manifesta optim doar daca raspunde in timp foarte scurt la nevoile de finantare si la posibilitatile reale de plata a contribuabililor. Normele de drept fiscal, intr-o continua prefacere, necesita constant preocupari de analiza obiectiva si sintetica.

Viziunea autorului

Contextul permanentei opozitii dintre debitorii obligatiei fiscale si reprezentantii autoritatilor publice competente in sfera constituirii resurselor bugetare ale statului contureaza scena pentru desfasurarea raporturilor juridice de drept fiscal, a caror analiza are importanta teoretica si practica deopotriva. Pe fondul procesului codificarii legislatiei din Romania, ramura de drept fiscal si-a reafirmat si consolidat autonomia si importanta, in domeniul asa de efervescent al stiintelor juridice. Norma fiscala vizeaza fiecare subiect de drept, fie din perspectiva contribuabilului, fie din perspectiva beneficiarilor facilitatilor fiscale oferite de catre stat. Juristi si economisti, teoreticieni si practicieni, simpli cetateni, dar si autoritatile competente, cu totii sunt afectati si interesati de legislatia fiscala si de tendintele sale de evolutie.

Element de noutate
Lucrarea prezinta intr-o maniera sintetica normele imperative ale dreptului fiscal, precum si modificarile legislative aduse de noul Cod fiscal in Romania, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Normele de drept fiscal sunt analizate ca reglementari autonome, dar si prin prisma inter-relatiilor care se stabilesc cu alte norme de drept.

Din cuprins

trasaturile si functiile impozitelor
impozitul pe profit
impozitul pe veniturile microintreprinderilor
impozitul pe venit
contributii la sistemul public de asigurari sociale
taxa pe valoarea adaugata
accize si alte taxe speciale
impozitele si taxele locale
procedura fiscala

Puncte forte

analiza legislatiei nationale din perspectiva evolutiei acesteia
prezentarea comparativa a reglementarilor fiscale interne cu cele europene
analiza interdependentei dintre dreptul fiscal si celelalte ramuri de drept
indicarea principalelor efecte ale Directivelor adoptate la nivel european asupra legislatiei interne
analiza aspectelor procesuale si procedural fiscale
structura clara, concisa, accesibila
ample referinte bibliografice

Despre autor
Mihaela Tofan este conferentiar universitar doctor Facultatea de Drept, Universitatea„A. I. Cuza” din Iasi, avocat Baroul Iasi.


Autor: Mihaela Tofan
ISBN: 9786061805662
Editura: C.H. Beck
Anul publicării: 2016
Pagini: 323Format: 230×160
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.