Doctrina secreta. Sinteza a stiintei, religiei si filozofiei volumul 1. Evolutia cosmica – H. P. Blavatsky

Doctrina secreta. Sinteza a stiintei, religiei si filozofiei volumul 1. Evolutia cosmica - H. P. Blavatsky

Stantele Cartii lui Dzyan • Timpul si mentalul universal • Cauzele Fiintei • Cauzele Existentei • Forma Unica de Existenta • Alaya, Sufletul Universului. Ierarhiile septenare • Antichitatea stiintelor fizice • Monade si Atomi • Chimia oculta
DOCTRINA SECRETA ne invata ca pentru a deveni un Zeu divin, pe deplin constient – si chiar unul dintre cei mai elevati – INTELIGENTELE Spirituale Primordiale trebuie sa treaca prin stadiul uman. Iar cuvantul uman nu se refera numai la umanitatea noastra terestra, ci si la muritorii care locuiesc in oricare alta lume, adica la acele Inteligente care au atins echilibrul adecvat intre materie si spirit, pe care noi il avem acum, de cand s-a trecut de mijlocul celei de-a Patra Rase Radacina a celui de-al Patrulea Ciclu. Fiecare Entitate trebuie sa-si castige pentru ea insasi si prin experienta ei proprie dreptul de a deveni divina.
Marele ganditor german Hegel trebuie sa fi cunoscut sau simtit intuitiv acest adevar atunci cand spunea ca Inconstientul nu a evoluat in Univers decat „in speranta de a atinge o clara constiinta de sine”, altfel spus de a deveni Om, caci aceasta este si semnificatia secreta a frazei puranice atat de des repetata care il reprezinta pe Brahma ca fiind „manat de dorinta de a crea”. Aceasta explica de asemenea semnificatia cabalistica ascunsa a urmatoarei formulari: „Suflul devine piatra; piatra devine planta, iar planta devine animal; animalul devine om; omul devine un spirit, spiritul devine zeu.” Fiii Nascuti din Minte, Rishii, Constructorii etc., au fost cu totii oameni – oricare ar fi fost forma lor in alte lumi si in Manvantarele precedente.
DOCTRINA SECRETA prezinta un numar considerabil, dar totusi ales de fragmente esoterice ce provin din datele sale fundamentale. Ea indica printre altele faptul ca, prin compararea atenta a Cosmogenezelor anticilor, poate fi in mod gradat dobandita o perceptie inclusiv intuitiva a Adevarurilor Dumnezeiesti Universale. Aceasta DOCTRINA SECRETA fundamentala prezinta intelectului insetat de o reala cunoastere, atat roadele intuitiei, cat si florilegiul perceptiilor spirituale ale celor intelepti, iar toate acestea ne dezvaluie pas cu pas, intr-o anumita masura, "secretele" stiintifice stravechi, ce sunt de baza, ale Universului si care incep sa fie rand pe rand confirmate inclusiv de descoperirile de varf ale fizicii cuantice.
Cuprins:
Prefata la prima editie
Prefata la cea de-a treia editie
Prefata la cea de-a patra editie (Adyar) a doctrinei secrete
O scurta prezentare a vietii Helenei P. Blavatsky
Cum a fost scrisa doctrina secreta
Introducere
Volumul I, Cosmogeneza
Prima parte, evolutia cosmica, sapte stante traduse din Cartea Secreta a lui Dzyan insotite de comentarii
Evolutia cosmica in sapte stante extrase din Cartea lui Dzyan
Comentarii ale celor sapte stante si ale termenilor lor, cu numerotarea lor in stante si shloka-uri
Diviziunea septenara dupa diferitele sisteme indiene
Rezumat
Extrase dintr-un comentariu oriental special, tinut pana in prezent secret


Autor: H. P. Blavatsky
ISBN: 9786068742311
Editura: GANESHA
Anul publicării: 2017
Pagini: 480Format: 146×218
Categoria: Spiritualitate