Dintr-o alta copilarie – Eugen Barz

0
(0)

Dintr-o alta copilarie - Eugen Barz

Poetul Eugen Barz se transfigureaza radical la fiecare nou volum. Parabolele concentrate pe care le imagineaza venind dintr-o alta copilarie fac apel la mitologie in general, la cea crestina in chip aparte. Autorul a redus dimensiunea discursului si l-a esentializat. Frate de cruce cu Apostolul Petru, dar si cu Sancho Panza, poetul mimeaza conditia secunda si vrea sa ramana in umbra lui Iisus si a lui Don Quijote, pastrand accesul la nostalgie, la puritatea copilariei cea fara de ostentatie si orgoliu. (Horia Garbea)
* * *
Eugen Barz scrie o poezie trecuta printr-un filtru ce respira multa spiritualitate. (Nichita Danilov)
* * *
Eugen Barz este un modern prin fiinta sa creatoare, fiinta care interogheaza divinitatea, transfera biblicul in planul omenescului, transformandu-l in motiv literar, dar se si raporteaza la noi mitologii. (Andrei Moldovan)
* * *
Versuri mature in acest nou volum al lui Eugen Barz, toate trimiterile biblice sunt asimilate de o constiinta moderna. Putin ritual, multa luciditate, poezie cu substrat etic si imaginar personalizat de lecturi. (Adrian Popescu)
* * *
Volumul lui Eugen Barz are cateva trepte, creste de la una la alta. Debuteaza ca arta religioasa stilizata si atemporala, apoi se deschide catre lume si catre diverse figuri culturale. Mizele sunt evidente, discursul aproape incandescent. Propriu-zis, poezia religioasa, nu bisericeasca, se extinde peste taramuri sufletesti. Desi versul e mereu bine inchingat, gamele au loc sa se dezvolte, ambitusul este larg. Mirarea ca religiosul poate salva poezia in vremuri de coding, sau certitudinea. (Felix Nicolau)
* * *
Eugen Barz (20 noiembrie 1959, Salistea Noua, Cluj) a absolvit Seminarul Teologic la Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie la Universitatea din Bucuresti si studii postuniversitare la SNSPA Bucuresti. Locuieste in Parla – Madrid, unde slujeste ca preot paroh unei comunitati romanesti si conduce Centrul Cultural Roman „Sfantul Antim Ivireanul”, pe care l-a infiintat cu sprijinul Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” Valcea si al Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.
A publicat volumele de poeme Cinematograful singuratatii (Ed. Neuma, 2016) si Iarba din ceainic (Ed. Colorama, 2017).
Este prezent cu poezii in volumul colectiv Poetic@ (Ed. Art Book, 2011), in antologia III Encuentro Internacional de Poesía, Ubeda (Sevilla, 2015) si in antologia de poezie a Cercului Literar de la Cluj, Cercul Poetilor (vol. 1 si 2, Ed. Colorama, 2017, 2018).
A colaborat cu versuri si proza la reviste literare din Romania, Spania si SUA: Steaua, Luceafarul de dimineata, Vatra, Tribuna, Caiete Silvane, Miscarea Literara, Pro Saeculum, Mantaua lui Gogol, Arcadia, Rotonda Valaha, Viata Romaneasca, Noi in Spania (Madrid), Lumina lina (New York).
Despre poezia sa au scris Horia Garbea, Ioan Holban, Adrian Popescu, Andrei Moldovan, Constantin Cublesan, Alice Valeria Micu, Theodor Damian, Ioan Barbu, Radu Ilarion Munteanu, Ioan Pintea, Christian W. Schenk, Mihaela Radulescu, Andreea Stoica, Dan-Silviu Boerescu, Ionel Bota, Corneliu Irod, Mihai Hafia Traista, Lucian Vasilescu si Gelu Vlasin.
Este membru fondator si vicepresedinte al Asociatiei Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania, fondator si coordonator al Cercului Literar de la Cluj.


Autor: Eugen Barz
ISBN: 9786067973709
Editura: Scoala Ardeleana
Anul publicării: 2019
Pagini: 92
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.