Dimensiunea criminologica a criminalitatii din cyberspatiu – Adrian Cristian Moise

Dimensiunea criminologica a criminalitatii din cyberspatiu - Adrian Cristian Moise

Criminalitatea din cyberspatiu (cybercrime) a devenit o problema globala care afecteaza toate tarile lumii. Criminalitatea din cyberspatiu reprezinta un termen vast si generic care se refera la comportamentele ilicite, comise prin intermediul computerelor si retelei de internet si care sunt incriminate ca si infractiuni. Criminologia este o stiinta cu individualitate proprie, destinata studierii cauzelor, starii si dinamicii fenomenului infractional, a criminalului, in scopul perfectionarii actului de justitie, a politicii de aparare sociala impotriva crimei si prevenirea acesteia. Criminologia in cyberspatiu este stiinta care se ocupa cu studiul etiologiei infractiunilor care se savarsesc in spatiul virtual si efectele acestor infractiuni in spatiul fizic. Spatiul virtual (cyberspatiul) poate fi definit printr-o serie de elemente care ii confera caracteristicile unui spatiu cu mai multe dimensiuni (dimensiunea informationala, dimensiunea legala, dimensiunea infractionala, dimensiunea psihologica si dimensiunea sociala)
Lucrarea vine in completarea primei editii si propune lansarea unei dezbateri cat mai ample asupra analizei criminologice a criminalitatii din spatiul virtual pentru a contribui la imbunatatirea abordarii interdisciplinare a problemei, din punctul de vedere al criminologiei, dreptului penal, criminalisticii, sociologiei si al psihologiei.
Ca elemente de noutate, se introduc si se analizeaza pe larg notiuni noi, referitoare la infractorii si victimele din cyberspatiu, cum ar fi cyberbullying-ul ca si forma de hartuire in mediul online comisa de/impotriva minorilor, cyberlaundering-ul (spalarea de bani prin intermediul computerelor si a retelei Internet), cyberwarefare-ul (razboiul cibernetic) care se refera la conflictul bazat pe reteaua internet si care implica efectuarea unor atacuri motivate politic asupra informatiei si a sistemelor informatice.
De asemenea, lucrarea cuprinde cele mai recente acte normative adoptate in domeniul criminalitatii din cyberspatiu la nivel national si unional.

Din cuprins
        o guvernarea Internetului din perspectiva dreptului Internetului
o teorii explicative ale societatii informationale
o conceptul de criminologie in cyberspatiu
o psihologia in cyberspatiu
o legislatia nationala si europeana in domeniul criminalitatii din cyberspatiu
o analiza si comentariul unui set de decizii ale instantelor romane, dar si europene incidente in materie
o aspecte de drept comparat privind criminalitatea in cyberspatiu in unele state din Uniunea Europeana
o profilul hackerului din cyberspatiu
o victimizarea copiilor in mediul online
o grooming-ul in mediul online
o cyberterrorism-ul
o cyberlaundering
o cyberstalking-ul
o prevenirea si combaterea criminalitatii din cyberspatiu
Puncte forte
        o prezentarea unei imagini de ansamblu a notiunii de spatiu virtual (cyberspatiu) in toate dimensiunile sale
o o structura bine ordonata ce confera o viziune limpede asupra temei abordate si care faciliteaza comunicarea ideilor catre cititor
o analizarea normelor juridice nationale care incrimineaza infractiunile informatice in raport cu normele europene
o analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile Coduri penale
o abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura, in special la normele procesuale atat de drept intern, cat si de drept international
o ample referinte bibliografice romane si straine

Adrian-Cristian Moise este doctor in drept, conferentiar universitar, avocat in Baroul Dolj si membru in diferite asociatii de criminologie si criminalistica din Romania si din strainatate.


Autor: Adrian Cristian Moise
ISBN: 9786061809806
Editura: C.H. Beck
Anul publicării: 2020
Pagini: 512
Categoria: Carti drept