Demnitatea in munca – Cristina Samboan

0
(0)

Demnitatea in munca - Cristina Samboan

Demnitatea in munca – Cristina Samboan
De mai bine de trei decenii, tema protecției demnității salariatului în contextul dezechilibrului de putere specific raportului asimetric de muncă a intrat în atenția cercetătorilor și practicienilor din spațiul occidental și continuă și azi să capteze interesul. Încă de la mijlocul anilor ʼ80 au apărut primele cercetări psiho-sociologice dedicate efectelor hărțuirii la locul de muncă și fenomenelor sociale extrem de toxice pe care aceasta le generează. Începând cu anii ʼ90, preocupările s-au transferat în zona normativă și jurisprudențială, subiectul bucurându-se, treptat, de o atenție tot mai pregnantă, inclusiv în doctrina juridică.
Demnității în muncă i-au fost dedicate studii, cercetări multidisciplinare, recomandări elaborate la nivel instituțional și chiar acte normative specifice, iar sfera ei s-a dovedit, în practică, mai amplă decât cea inițial semnalată de sociologi, ecuația complexă a demnității extinzându-se și asupra dinamicii drepturilor cetățenești ale salariatului în interiorul raportului de muncă. Aceste drepturi suportă serioase presiuni în contact cu prerogativa de conducere, generos reglementată legal, de care se bucură angajatorul. Interferențele în viața privată a salariatului, protecția datelor sale personale, monitorizarea persoanei și activității sale la locul de muncă, limitarea libertății sale de exprimare și a dreptului de a dispune de sine însuși – toate aceste realități ale muncii subordonate ridică inevitabile dileme și impun chibzuite ajustări în orice societate autentic democrată. În aceste condiții, abordarea strict marginală a subiectului în spațiul doctrinar românesc și absența unor studii aprofundate dedicate demnității lucrătorului reprezintă deja o gravă inadecvare ce poate sugera, pe bună dreptate, subestimarea unui fenomen social consistent, apt să genereze și să perpetueze dezechilibre profunde, atât în plan social, cât și economic.
În acest context, lucrarea își propune să marcheze debutul unui demers obligatoriu și demult așteptat într-o țară aflată în plin efort de cizelare a unei veritabile democrații, aducând în atenția teoreticienilor și practicienilor dreptului fenomene sociale de maximă importanță, care de prea mult timp își revendică un mai consistent interes și o mai robustă intervenție.


Autor: Cristina Samboan
ISBN: 9786061806744
Editura: C.H. Beck
Anul publicării: 2017
Pagini: 406
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.