Dacia. Razboaiele cu romanii. Sarmizegetusa – Radu Oltean

0
(0)

Dacia. Razboaiele cu romanii. Sarmizegetusa - Radu Oltean

„Imaginea Daciei si a dacilor in constiinta noastra este astazi, parca mai mult ca oricand, tributara cliseelor. Unele s-au impus ca mituri fondatoare in istoriografia romaneasca inca din secolul al XIX-lea, fiind apoi deturnate si exploatate in sprijinul ideologiei national-comuniste la finele secolului trecut. Altele sunt de data recenta, produse stranii ale derutei identitare din era globalizarii.
Desi cercetarea arheologica si istorica a facut progrese remarcabile in ultimele decenii, descoperirile stau ascunse in lucrarile academice, inaccesibile amatorilor de istorie. Mi-am dorit deci sa aduc in fata marelui public o sinteza a cunostintelor stiintifice pe care le avem acum despre acesti stramosi ai nostri. Dincolo de ilustratia neobisnuit de bogata (peste 190 de imagini color: ilustratii complexe si reconstituiri de detaliu, fotografii de artefacte si monumente, harti), aceasta carte va propune o viziune proaspata asupra istoriei conflictelor daco–romane de acum aproape 2000 de ani, o istorie curatata de balastul ideologic.
Am adunat si adaptat pentru publicul iubitor de istorie marea majoritate a rezultatelor cercetarilor, studiilor si descoperirilor arheologice mai vechi si mai noi. Nu mi-am permis sa speculez excesiv in privinta momentelor istorice neclare, insa am folosit de multe ori cuvinte precum „probabil“ sau „poate“. Dar nici nu m-am ferit sa sugerez unele posibilitati atunci cand – rar – izvoarele istorice sau urmele arheologice au fost ceva mai generoase. Unii cititori ar putea fi surprinsi ca anumite afirmatii sau momente istorice prezentate in carte nu corespund cu ceea ce stiau din filme, de la scoala, din vechile carti si reviste sau chiar din unele muzee. Sper ca tot ceea ce vor citi in aceasta carte sa fie putin mai aproape de acel adevar istoric pe care il cautam, teoretic, cu totii.“ – RADU OLTEAN

RADU OLTEAN (n. 1970) este astazi unul dintre cei mai apreciati autori de ilustratie documentara cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din Bucuresti, Sectia grafica, in 1997. A debutat cu seria de colaborari cu Neagu Djuvara: Cum s-a nascut poporul roman (2001), Mircea cel Mare si luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), aparute la Humanitas. Pasiunea sa pentru ilustratia documentara este dublata de aplecarea spre studiul stiintific al istoriei; lucrarile sale se bazeaza pe analiza riguroasa deopotriva a izvoarelor directe si a cercetarilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifi ca un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: Bucurestii – 550 de ani de la prima atestare documentara (editor si coordonator, 2009), Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucurestilor (2013, in colaborare cu Emanuel Badescu), Bucurestii Belle-Epoque (2016, in colaborare cu Emanuel Badescu). Volumul Art historia: Ilustratia istorica intre arta si stiinta / Historical Illustration Between Art and Science (2018) reuneste cele mai frumoase lucrari ale sale, aparute in tara sau in prestigioase publicatii de profil din strainatate, cu care colaboreaza in mod constant. Din ampla sinteza, unica in spatiul istoriografiei noastre, Cetati, castele si alte fortifi catii din Romania a publicat primul volum (2016, urmat de editia in limba engleza); cele trei volume care intregesc seria apar la Humanitas incepand cu 2019.
Dacia. Razboaiele cu romanii, lucrare proiectata in doua volume (primul a aparut, in prima editie, in 2013) aduce laolalta informatiile esentiale si da seama de stadiul actual al cercetarii in domeniu, intr-o sinteza ilustrata cu un material iconografic deosebit de bogat, atat din lucrarile proprii de reconstituire vizuala, cat si din surse documentare dintre cele mai diverse. Va fi urmat, in anul 2020, de o adaptare menita sa continue seria de volume de popularizare pentru copii si cititorii mai tineri.


Autor: Radu Oltean
ISBN: 9789735065782
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2019Ediția: 1
Pagini: 152
Categoria: Istorie

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.