Cultul secretului. Mecanismele cenzurii in presa comunista – Emilia Sercan

Cultul secretului. Mecanismele cenzurii in presa comunista - Emilia Sercan

Cultul secretului isi centreaza analiza asupra controlului privit ca sistem plurivalent de metode si practici de supraveghere. Pe baza unor documente aflate la Arhivele Nationale Istorice Centrale, Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Arhiva Ministerului Culturii si Patrimoniului National– multe dintre ele inedite–, Emilia Sercan identifica diferitele forme de control si le raporteaza la relatia putere-presa. Autoarea propune de asemenea o clasificare a acestora in cinci mari categorii: controlul politico-ideologic, controlul institutional, controlul juridic, controlul informational si controlul economic. Perspectiva abordarii stiintifice este largita de la stiintele comunicarii la istorie, politica si sociologie, volumul fiind o sursa de informatii actualizate atit pentru studentii de la facultatile de jurnalism si istorie, cit si pentru cercetatorii si profesionistii din cele doua domenii.

Din cuprins:
O istorie a relatiei presa– putere politica – Dimensiunea conceptuala a propagandei – Formele si functiile cenzurii – Institutiile cenzurii in comunism – Controlul surselor externe de informare – Implicarea lui Nicolae Ceausescu in activitatea publicatiilor – Cultul personalitatii reflectat in continutul publicistic – „Biblia” cenzurii comuniste – Directia Securitatii Statului si Dosarul de obiectiv„Presa scrisa” – Controlul editorial – Tirajele ziarelor de partid, intre strategia politica a partidului si cererea populatiei.
Emilia Sercan este jurnalist de investigatii si lector la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti. A inceput sa lucreze in presa locala in 1996. Din 2000, activeaza in presa centrala, mai intii la Curierul National, la Evenimentul zilei, apoi in grupul de presa Realitatea-Catavencu. Inca de la inceputul carierei profesionale a ales presa de investigatie, unul dintre cele mai complexe si solicitante domenii jurnalistice, pe care acum il aprofundeaza si sub aspect teoretic din postura de cadru didactic.


Autor: Emilia Sercan
ISBN: 9789734652167
Editura: Polirom
Anul publicării: 2015
Pagini: 264Format: 16×23.5 cm.
Categoria: Carte universitara