Corectii – Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii este o capodopera tragicomica despre o familie care se farimiteaza, intr-o epoca a satisfactiilor facile. Intinzindu-se din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pina pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, Corectii asaza lumea demodata a virtutilor civice si a inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a cartilor de popularizare ce te invata sa iti ingrijesti sanatatea mentala si a lacomiei globalizate. Dupa aproape cincizeci de ani de cind este sotie si mama, Enid Lambert doreste putina relaxare. Desi Alfred, sotul ei, este pe cale de a pierde batalia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasa, fiecare esuind intr-un fel sau in altul, Enid si-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea intregii familii pentru un ultim Craciun petrecut in casa parinteasca.

„In cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul si de inca opt ani de privatiuni, de rigori autoimpuse si de truda. Daca America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea sa-l mai rateze si pe Franzen, reincarnarea hiperromantica a tinarului autor«blestemat».” (Les Inrockuptibles)

„Deopotriva comica si coroziva, amenintatoare si emotionanta, Corectii ne infatiseaza zbaterea unei familii americane de-a lungul a doua generatii.” (The New York Times)

„Prin complexitatea lui, prin umanitatea analitica si in intregime lipsita de sentimente, prin observarea dramei domestice si a evenimentelor mondiale, Corectii se afla in compania romanelor Casa Buddenbrook si Zgomotul alb.” (Michael Cunningham)

Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a orasului St. Louis. A studiat limba si literatura germana la Swarthmore College si pe urma la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright. A lucrat in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului si Stiinte Planetare de la Harvard. Este autorul mai multor romane – Al 27-lea oras (1988; Polirom, 2007); Strong Motion (1992); Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011, 2013, 2017), distins cu prestigiosul National Book Award si cu James Tait Black Memorial Prize; Libertate (2010) si Puritate (2015; Polirom, 2016). A mai publicat doua volume de eseuri, How to Be Alone (2002) si Farther Away (2012), si unul de memorii, The Discomfort Zone (2006). Este colaborator constant al revistei The New Yorker si, din 2012, membru al Academiei Americane de Arte si Litere.


Autor: Jonathan Franzen
ISBN: 9789734635832
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013Ediția: 2
Pagini: 552Format: 130×200
Categoria: Beletristica