COMPORTAMENTUL SOCIAL – Jon Elster

COMPORTAMENTUL SOCIAL - Jon Elster

COMPORTAMENTUL SOCIAL – Jon Elster 
 
Desi avem impresia ca luam decizii pe baza unor deliberari, deci constient si rational, in realitate pentru noi decid emotiile, normele, prejudecatile, vointa, temerile sau frustrarile. Comportamentul social cerceteaza mecanismele profunde ale actiunii oamenilor, mobilizand intregul inventar al stiintelor sociale. Autorul, Jon Elster, creeaza o structura de analiza si interpretare a unor probleme aparent paradoxale, invatandu-l pe cititor cum sa gaseasca raspunsul la intrebari de genul:
De ce, uneori, ni se schimba preferintele prin simpla trecere a timpului?
De ce pedepsele, in loc sa reduca rata de incidenta a comportamentului pe care il vizeaza, mai degraba o sporesc?
De ce rata sinuciderilor scade atunci cand medicamentele periculoase se vand in folii, fata cu vanzarea lor in flacoane? 
De ce este mai putin probabil ca oamenii saraci sa emigreze?
De ce sunt oamenii dispusi sa investeasca in proiectele altora, in conditiile in care cei din urma pastreaza intregul profit? 
De ce trag oamenii concluzii care nu sunt sustinute de dovezi?
De ce isi exprima unii oameni optiunea de a vota chiar si atunci cand aceasta nu poate produce niciun efect in privinta rezultatului de la urne?
De ce firmele investesc in stocuri masive chiar si atunci cand nu antici¬peaza o intrerupere a productiei?
Adresabilitate:
1. mediul academic: profesori si studenti la facultatile de sociologie, psihologie, jurnalism, drept, comunicare si relatii publice, stiinte politice, administratie si afaceri, filosofie;
2. practicieni in domeniile psihologie, sociologie, mass-media (jurnalism, publicitate, PR), politica (teoretica si practica), ONG-uri;
3. manageri interesati de rafinarea metodelor de gestionare a resursei umane;
4. publicul larg.


Autor: Jon Elster
ISBN: 9786065870680
Editura: All
Anul publicării: 2013
Pagini: 448
Categoria: Carte universitara