Clopotul de sticla – Sylvia Plath

0
(0)

Clopotul de sticla - Sylvia Plath

Un roman ce a reprezentat pentru tinerii anilor’70 ceea ce era De veghe in lanul de secara pentru tinerii zbuciumatilor ani’50.

Clopotul de sticla, un roman al ratacirii si regasirii, al instrainarii si redescoperirii de sine, brodeaza povestea zbuciumata a frumoasei Esther Greenwood. Uimind prin ritm si umor, prin dezinvoltura si ironie, cartea reprezinta, inainte de orice, o radiografie a unuia dintre cele mai zbuciumate suflete feminine ale secolului XX.

„Clopotul de sticla prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei– incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala–, dezvaluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatalui ei.” (Ted Hughes)
Sylvia Plath s-a nascut la 27 octombrie 1932 in Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s-a facut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicata la virsta de opt ani. Intimplarile din vara anului 1953 (saptaminile petrecute la New York, cind a colaborat la revista Mademoiselle, si mai apoi, odata intoarsa acasa, lupta agonizanta cu depresia) sint si materialul brut al romanului Clopotul de sticla. In 1955 absolva Smith College si pleaca in Anglia, la Cambridge, cu o bursa Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au aparut mai intii in reviste de prestigiu din SUA si Anglia. In toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, Colosul si alte poeme, a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i-a contractat si primul roman. Anul 1962, trait la intensitate maxima, o pune pe Sylvia Plath la grea incercare. Definitiveaza romanul Clopotul de sticla, se desparte de Ted Hughes, dedicindu-se, singura, cresterii copiilor, si scrie poezie intr-un ritm frenetic (majoritatea poemelor din volumul postum Ariel, Faber, 1965). La inceputul anului 1963, cind ii apare romanul Clopotul de sticla, sub pseudonimul Victoria Lucas, situatia Sylviei e disperata. Mariajul ii esuase, ea si copiii erau macinati de boala si, intr-un apartament londonez neincalzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de infruntat cea mai crunta iarna a secolului. In zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Faima poetei creste neincetat. In 1981, volumul Collected Poems este recompensat cu Premiul Pulitzer. La Editura Polirom i-a mai aparut volumul de proze Johnny Panic si Biblia Viselor.


Autor: Sylvia Plath
ISBN: 9789734627950
Editura: Polirom
Anul publicării: 2012Ediția: 2
Pagini: 264Format: 106×180
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.