Cele zece iubiri ale lui Nishino – Hiromi Kawakami

Cele zece iubiri ale lui Nishino - Hiromi Kawakami

Traducere din limba japoneza de Florin Oprina
Un roman despre dragoste si nestatornicia ei

Cartea lui Hiromi Kawakami cuprinde marturisirile a zece femei si tot atitea povestiri din care, pornind de la frinturi de amintiri, cititorii pot recompune personalitatea fascinanta, greu de prins, magnetica a unui barbat. Fie ca este vorba despre legaturi adolescentine sau din amiaza vietii, eroul dovedeste un sarm fara gres. Intriga donjuanismul nelinistit, nepasarea pe care Nishino o afiseaza, desi e chinuit uneori de angoase morbide, de dragostea pe care si-o declara, fara sa fie crezut. Insa rind pe rind, desi intruchipeaza barbatul ideal, femeile il parasesc, mai puternice dupa apropierea de el. Cele zece iubiri ale lui Nishino capteaza deopotriva unde secrete ale obiectelor, ale naturii si, in stilul bine-cunoscut al lui Hiromi Kawakami, dincolo de simplitatea naratiunii, te face sa simti un parfum si un freamat care dureaza.

„In jurul lui plutea un aer straniu. Ceva ce nu vedeai la nimeni altcineva din clasa. Oricit ai fi incercat sa patrunzi in aerul acela, nu ii dadeai de capat, asa mi se parea. Cu cit il razbateai, cu-atit te duceai mai adinc. Dar, oricit de profund ai fi scrutat, tot nu puteai ajunge la Nishino, ascuns dincolo de valul acela de aer. Si, cu toate astea, aerul ala era moale, cald si placut. Te trezeai pe nestiute cu iluzia ca aerul ala era Nishino insusi.” (Hiromi Kawakami)

„Pasionata de reminiscentele pe care le pastram in noi, Hiromi Kawakami urmareste cum se oglindeste Nishino in privirea iubitelor sale. Au fost oare iubiri implinite, destramate, statornice? Absenta unor repere si certitudini mai mult da contur femeilor pe care le-a iubit, decit le sterge. Forta romanului vine tocmai din aceasta apropiere de femeile iubite, niciodata victime, intotdeauna invingatoare, insufletite zi dupa zi de convingerea ca«miine a inceput deja».” (Telerama)

Hiromi Kawakami (n. 1958, Tokyo) este una dintre cele mai populare romanciere japoneze in Occident. A absolvit Stiinte Naturale la Colegiul Ochanomizu si a predat biologia pina in 1994, cind debuteaza in volum cu Kamisama (Dumnezeu). In 1996 obtine Premiul Akutagawa pentru Hebi wo fumu (Pasind pe un sarpe). In 2000 publica romanul Oboreru (Inec), care primeste premiul japonez pentru literatura feminina si premiul Ito Sei, iar urmatoarea sa carte, aparuta in 2001, Sensei no kaban (Vreme ciudata la Tokyo, Polirom, 2015), e recompensata cu Premiul Tanizaki. Romanul Furudogu Nakano Shoten (Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano) apare in anul 2005. Hiromi Kawakami a mai publicat ulterior volumele Manazuru (2006, premiul MEXT pentru Arte), Nishino Yukihiko no koi to boken (Cele zece iubiri ale lui Nishino, 2006; Polirom, 2015) si Pasuta Mashin Yūrei (Fantomele masinii de taietei, 2010). Romanul Cele zece iubiri ale lui Nishino a fost ecranizat in 2014.
Hiromi Kawakami a fost omagiata in 2007 de Ministerul Educatiei din Japonia pentru romanul Manazuru, iar in 2012 si 2014 s-a aflat pe lista scurta a finalistilor la Man Asian Literary Prize si Independent Foreign Fiction Prize cu traducerea romanului Vreme ciudata la Tokyo.


Autor: Hiromi Kawakami
ISBN: 9789734653782
Editura: Polirom
Anul publicării: 2015
Pagini: 200Format: 130×200
Categoria: Beletristica