cantand ei construiau o cusca – Saviana Stanescu

cantand ei construiau o cusca - Saviana Stanescu

Saviana Stanescu este o scriitoare romano-americana, care a avut multiple productii ale pieselor sale la New York, obtinand premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West, la Teatrul La MaMa) sau includerea in Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost prezentate pe scena americana si internationala, cele mai recente productii americane incluzand: What Happens Next (Cherry Artspace), Aliens With Extraordinary Skills (Women’s Project, Teatro La Capilla, Mexico City; publicata de Samuel French), Ants (New Jersey Rep), For A Barbarian Woman(Fordham/EST), Polanski Polanski (HERE, PS122, Chain Theatre), White Embers (Dramalabbet, Stockholm; OOB NYC Samuel French festival winner), Viza de Clown (Teatrul Odeon), Organic (TNB), Toys (Hollywood, Avignon, 59E59 NYC) etc.

In Romania, inainte de mutarea la New York in 2001, a fost jurnalista si a publicat cateva volume de poezie (Amor pe Sarma Ghimpata, Sfaturi pentru Gospodine si Muze, Proscrisa) si Black Milk, o antologie bilingva de piese de teatru. Apocalipsa Gonflabilaa castigat premiul UNITER pentru Cea mai Buna Piesa a Anului 1999.

Saviana Stanescu a fondat „Immigrants Artists and Scholars in New York” (IASNY) si e profesoara de scriere dramatica si teatru contemporan la Ithaca College, dupa ce a predat 8 ani la New York University, Tisch School of the Arts, unde a obtinut un MA in Performance Studies si un MFA in Dramatic Writing.
***

Sa fie oare acest impuls spre autenticitate fara limite, spre o veritabila „vivisectie” a subconstientului liric, spre o „psihologie” pe cord deschis, una dintre caracteristicile noii poezii a sfarsitului de mileniu? Tot ce se poate.
Alexandru Condeescu

Saviana Stanescu este poeta care desfiinteaza cred, definitiv, mitul ′′poeziei feminine′′, atat de persistent in lirica din anii ′60 pana azi. (…)
Eroina tragica, Proscrisa, poate fi, alternativ, femeia, poeta, poezia, Arta. Lor li se intenteaza procese de constiinta si procese artistice de o gravitate profunda, pe care ludicul expresiei lirice post-moderne n-o poate masca.
Dan-Silviu Boerescu

Aceasta cavalcada suprarealista nu e gara sau tinta discursului poetic, ci doar trenul sau sageata purtatoare a mesajului liric care nu e altul decat recunoasterea – pe jumatate disperata, pe jumatate resemnata – crizei de comunicare. Ca martora a „noptii in care mintile noastre au vazut orgasme si sexele noastre idei” Saviana Stanescu depune marturie intr-un proces (miting si licitatie in acelasi timp) in care se simte din ce in ce mai mult in pielea lui Joseph K.
Laurentiu Ulici

Originalitatea Savianei Stanescu razbate din ritmul sincopat al poemelor, din remarcabila arta a personajului, din parodierea teatrului antic si din stiinta de a face din melanjul genurilor o carte.
Vasile Baghiu


Autor: Saviana Stanescu
ISBN: 9786066648752
Editura: Tracus Arte
Anul publicării: 2017
Pagini: 170Format: 150 x 230 mm
Categoria: Poezie