Buget si trezorerie publica: sinteze, aplicatii, teste grila – Mihai Aristotel Ungureanu

0
(0)

Buget si trezorerie publica: sinteze, aplicatii, teste grila - Mihai Aristotel Ungureanu

Buget si trezorerie publica: sinteze, aplicatii, teste grila – Mihai Aristotel Ungureanu
Lucrarea de fata, Buget si trezorerie publica – sinteze, aplicatii, teste grila, se inscrie in contextul actual in care politica financiara, respectiv cea bugetara, este o problema importanta, fiind in atentia multor specialisti care urmaresc eficientizarea acesteia pentru a raspunde cat mai bine functiilor principale cu privire la finantarea cheltuielilor publice, redistribuirea veniturilor si stabilizarea activitatii economice.
Pornind de la aceste considerente, scopul cercetarii este sugerat de titlul sau, Buget si trezorerie publica – sinteze, aplicatii, teste grila, iar obiectivele urmarite de autori pot deveni piloni care sa sugereze o linie ascendenta in: definirea, continutul si rolul sistemului bugetar; principiile bugetare si metodele si tehnicile de dimensionare a veniturilor si cheltuielilor bugetare; procesul bugetar la nivelul bugetului public national; echilibrul bugetar si finantarea deficitului bugetar; modul de organizare si mecanismul de functionare al Trezoreriei Statului, precum si semnificatia si rolul Bugetului Uniunii Europene. Astfel, lucrarea este structurata in mod clasic pe capitole si subcapitole si reprezinta rodul unui efort analitic serios, bine coordonat de catre autori, in care s-au imbinat preocuparile documentate de tinuta si consistenta stiintifica, dar si de activitatile cotidiene ale autorilor care au lucrat sau lucreaza in institutii publice nationale sau europene, cunoscand, astfel, in mod practic, demersurile intreprinse de tara noastra in domeniul analizat.
In capitolele I – III, autorii lucrarii prezinta: continutul si structura bugetului general consolidat al statului; tipurile de bugete utilizate in practica internationala, precum si o serie de metode si tehnici de dimensionare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.
Capitolele IV, V si VI prezinta Bugetul Public National, structura acestuia pe cele trei componente: Bugetul de Stat, Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, Bugetele Locale, precum si procesul bugetar pe fiecare componenta in parte.
Capitolul VII, intitulat Echilibrul bugetar – componenta a echilibrului financiar, este structurat pe patru subcapitole si trateaza o serie de aspecte privind echilibrul general economic – echilibrul financiar – echilibrul bugetar; finantarea deficitului si politicile financiare folosite in asigurarea echilibrului financiar.
In capitolele VIII, IX si X, autorii abordeaza problematica bancii finantelor publice, respectiv a Trezoreriei Statului, prezentand modul de organizare si functionare, precum si fluxurile de intrare si de iesire in si din Trezorerie, dar si modul de finantare a deficitului bugetar.
In capitolul XI, alocat Bugetului Uniunii Europene, sunt prezentate caracteristicile generale ale acestuia, structura veniturilor si cheltuielilor sale cu referiri concrete la o serie de provocari cu consecinte bugetare pentru politicile sectoriale, precum si altele adresate resurselor bugetare comunitare.
Ne exprimam speranta ca aceasta lucrare, care a fost conceputa ca un material de studiu pus la dispozitia studentilor si a tuturor celor interesati  sa se initieze si sa aprofundeze acest domeniu atat de important in contextul  socioeconomic in care traim, va deveni un instrument util  in activitatea acestora.
In acelasi timp, consideram ca lucrarea poate fi perfectibila si, cum in orice domeniu mai este ceva de spus, vom fi receptivi la recomandarile cititorilor si la evolutia nationala si, mai ales, europeana si mondiala a politicilor financiare.
Prof. univ. dr. Mihai Aristotel Ungureanu


Autor: Mihai Aristotel Ungureanu
ISBN: 9786062802523
Editura: Universitara
Anul publicării: 2015
Pagini: 138
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.