Broaste, Mo Yan

0
(0)

Broaste, Mo Yan

Premiul Nobel pentru literatura 2012
„Cu un realism halucinant, Mo Yan imbina folclorul, istoria si contemporaneitatea.“ (Motivatia juriului Nobel)

Proiect cu mai multe variante, finalizat in urma a zece ani de elaborare, romanul Broaste, publicat in 2009, a fost distins cu cel mai prestigios premiu literar chinez, care poarta numele marelui prozator modern Mao Dun. Mo Yan dedica in mod special romanul acelor cititori care au cunoscut tragismul si absurdul campaniei„planificarii familiale".

Broaste este romanul in care tehnicile exersate ale realismului halucinant al lui Mo Yan se combina cu spectaculoase inovatii de structura narativa. In substanta proteica a acestei carti, in care realul egaleaza prin exorbitanta imaginarul si cele doua planuri sunt greu de despartit, se amesteca laolalta povesti de dragoste emotionante, apologuri si alegorii de tipul vechii proze filozofice, legende, deraieri onirice, scene de un umor coroziv sau de un naturalism socant.

In dimineata primei zile a Anului Nou, va insotisem s-o vizitam pe matusa mea din partea tatalui, cea care de peste cincizeci de ani era medic ginecolog. […] Ati spus, astfel, ca va staruie in minte o imagine a doctoritei care traversa raul inghetat pe bicicleta, cu trusa de medicamente in spate, in mana cu o umbrela, cu pantalonii suflecati, inaintand vitejeste printre batalioanele de brotacei. Sau o alta, cand cu manecile patate de sange tine un prunc abia nascut si rade in hohote. Si inca una, cu tigara in gura, cu hainele in neoranduiala si cu fata coplesita de tristete. (Mo Yan, Broaste)

Cinci scrisori ample, trimise unui scriitor japonez prieten de catre naratorul romanului, autorul dramatic cu pseudonimul Mormoloc, spun povestea vietii fabuloasei matusi a acestuia, doctor ginecolog de tara. Pe fundalul intamplarilor dramatice din perioada anilor ’60, cand in China era aplicata brutal politica de control al natalitatii, avorturile si sterilizarile tulbura profund lumea satului, atinsa in cel mai conservator aspect al culturii traditionale confucianiste. Naratiunea principala care are in centru personalitatea deopotriva fascinanta si infricosatoare a matusii, talentata doctorita Wan-Inima, se ramifica intr-o serie de intamplari adiacente care alcatuiesc istoria familiilor din tinutul Gaomi, urmarind consecintele tragice ale acestei politici dure si degringolada valorilor in timpul reformelor si deschiderii din anii ’90. Criza constiintei pe care o traiesc intelectualii trecuti prin experienta Revolutiei Culturale are in cazul doctoritei Wan-Inima o intensitate speciala, cu manifestari dramatice ale memoriei si remuscarii.

Nr. de pagini: 392
Anul aparitiei: 2014


Autor: Mo Yan
ISBN: 9789736897429
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2014
Pagini: 392
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.