Boost Your English – An ESL Practical Course – Silvia Osman, Roxana Mares

0
(0)

Boost Your English - An ESL Practical Course - Silvia Osman, Roxana Mares

Boost Your English! An ESL Practical Course este un manual de curs practic care se adreseaza in mod special studentilor care studiaza la un nivel avansat limba engleza ca limba a doua si reprezinta un instrument de lucru care aduce un important plus al varietatii in abordarea noului, in timp ce structura unitara a acestuia urmareste cultivarea aptitudinilor multiple, dezvoltarea unui model de studiu individual, stimularea procesului de invatare continua, fara de care achizitia unei limbi straine este ‑ din pacate ‑ imposibila.
Profesorul de limbi straine este mereu interesat de raspunsul la intrebari aparent simple: care sunt metodele si tehnicile didactice cele mai eficiente pentru asimilarea activa a unei limbi straine, a structurilor ei gramaticale, pentru mentinerea si perfectionarea abilitatilor de comunicare acumulate de‑a lungul timpului, pentru diversificarea si innoirea permanenta a bagajului de cunostinte sedimentate anterior. Prezentul demers opteaza pentru o varianta a acestor raspunsuri fara pretentia de a le considera definitive si complete, dar cu certitudine, complexe.
Boost Your English! An ESL Practical Course se doreste a fi un instrument de studiu util in aprofundarea cunostintelor de vocabular, pe mai multe paliere de cunoastere, care incurajeaza dezvoltarea, invatarea si aplicarea principiilor de baza ale comunicarii orale si scrise in limba engleza. Indiferent de limba in care vorbim sau scriem, trebuie sa urmam aceleasi principii ale exprimarii eficiente, precum claritatea, coerenta, corectitudinea limbajului si creativitatea. Stilul personal, propriu fiecarui student, se formeaza, se slefuieste si se cizeleaza in timp, daca scrisul este privit mai degraba ca o aventura sau ca experienta personala, care se prelungeste in timp, decat ca o aptitudine care necesita mult efort si ani buni de studiu in perfectionare.
Textele pe care manualul le aduce in atentia studentilor si le propune pentru studiu la cursul practic sunt semnate de scriitori profesionisti, jurnalisti si eseisti tineri si talentati, pentru care limba engleza este limba materna, fiecare dintre ei bucurandu‑se de prestigiu in domeniul in care isi exercita profesia. Articolele, povestirile si fragmentele de text au fost atent selectate, nu numai pentru valoarea si bogatia lor lexicala, ci si pentru iscusinta condeiului autorilor lor, reprezentand deopotriva exemplele cele mai potrivite de care studentii pot beneficia in procesul educativ si sursa vie de inspiratie in formarea unui stil propriu.
Diversitatea textelor de studiu, selectate din domenii de interes general, are in vedere atat perfectionarea proficientei lingvistice, cat si imbogatirea bagajului de cultura generala, din domenii precum arta, literatura, sociologia, politica, cultura etc.
Dobandirea unei bogatii de vocabular din domenii cat mai diverse de activitate asigura o baza solida a comunicarii de orice tip. Nu putem sa dam frau liber imaginatiei, gandurilor si ideilor noastre, in conversatie sau in scris, deopotriva, daca nu stapanim indeajuns limba in care dorim sa ne exprimam. De aceea, cursul propune, pe langa lecturi variate, din diferite domenii de interes si diverse exercitii de sinonimie, ca sursa de studiu si cunoastere suplimentara a lexicului limbii engleze, studiata ca limba a doua.
Activitatile propuse pentru temele de portofoliu saptamanale sunt complexe, urmarind dezvoltarea unor aptitudini si tehnici specifice in abordarea exprimarii in scris a unei varietati de topici, iar indicatiile teoretice, tiparele, discutiile si modelele oferite la curs ajuta la clarificarea acestora. Indicatiile oferite sunt clare si concise si aduc un plus de practicalitate studentilor, pe care ii ajuta sa invete scriind. Claritatea exprimarii, coerenta, gandirea logica si creativitatea sunt aptitudini si atitudini in acelasi timp stimulate si apreciate. Se pune un accent deosebit pe scrierea creativa, pe creatia personala si dezvoltarea unei atitudini de respingere a oricarui demers asociat plagiatului, un flagel atat de raspandit, dar si deopotriva blamat, in mediul academic al zilelor noastre.
As vrea sa multumesc studentilor mei care, in decursul timpului, au contribuit la selectionarea textelor si materialelor de lucru, prin exprimarea clara si justificata obiectiv a opiniei, interesului si receptivitatii fata de unele sau altele dintre instrumentele de lucru oferite la curs. Gratitudinea mea se indreapta si catre cei care s‑au implicat mult mai mult, oferindu‑se sa editeze texte, cu multa migala si atentie, sau sa se implice in munca de cercetare si documentare, pe care un astfel de demers le necesita, fara macar sa accepte, ca o recunoastere a muncii, efortului si timpului dedicat de catre ei colaborarii la elaborarea acestui curs practic, mentionarea publica a numelui lor in cuvantul inainte. Ar trebui totusi sa se stie ca studentii Facultatii de Limbi si Literaturi Straine constituie o categorie cu totul aparte, sunt speciali. Pe langa cele doua sau trei limbi straine pe care le studiaza, ei aprofundeaza notiuni de lingvistica generala si specifica, gramatica generativa, istoria culturii si civilizatiei crestine, psihologie generala, psihologie a educatiei si pedagogie, tehnica si teoria traducerii, limbaje de specialitate etc. si… lista poate continua. Se adauga cursurile si seminariile de Istoria Literaturii si cele de Cultura si Civilizatie in limba straina, specifice vorbitorilor acesteia. Studentii facultatii pentru care limba romana nu este nativa, dar studiaza prin intermediul acesteia alte limbi straine, starnesc o reala consideratie printre profesori si colegi deopotriva, pentru efortul de vointa si acumulare pe care invata sa si‑l formeze, zi de zi, an de an. Pentru toti acestia, dar si pentru dascalii lor, facultatea nu este “facultativa”, ci constituie o adevarata provocare!
Boost Your English! An ESL Practical Course este dedicat acestor oameni neobisnuiti, catre care admiratia mea se indreapta in mod obisnuit. Sperand ca utilizarea acestui instrument de invatare sa stimuleze dorinta de cunoastere prin munca temeinica si statornica, doresc mult succes tuturor!

Silvia Osman


Autor: Silvia Osman, Roxana Mares
ISBN: 9786065915329
Editura: Universitara
Anul publicării: 2012
Pagini: 318
Categoria: Stiinte

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.