Bastian – Dora Pavel

0
(0)

Bastian - Dora Pavel

Un client vinovat de un accident de masina i se confeseaza, invocind secretul profesional, unui tinar avocat de succes, al carui destin se va schimba radical din clipa aceea. Cu o structura si asa depresiv-melancolica, nemultumit de „prestatia” palida a existentei sale vulnerabile de pina acum, juristul de douazeci si cinci de ani isi va asuma acea fapta straina, care-l va ajuta sa-si clameze ferm propria filosofie de viata: „Sentimentul cel mai glorificat de omenire” – spune el – „e pe nedrept glorificat! Iubirea paleste in fata frisonului pe care ti-l da vinovatia! Chiar si-atunci cind vinovatia nu-i a ta”. Dincolo de vinovatia de imprumut, din prezent, discursul protagonistului ne va revela o alta, profunda, lucida, reala, care-l bintuie inca de la nastere.

„Scrisul borderline al Dorei Pavel apare ca rezultatul fecund al unor interferente culturale cu literatura occidentala anglofona. Aceste interferente situeaza ideatic thrillerele abisale si metafizice ale romancierei sub zodia unor autori precum Ian McEwan, Patrick McGrath sau Joyce Carol Oates, care apartin, la rindul lor, galaxiei eclectice a neogoticului postmodern. Hiperconcentrata si minimalista, pe de o parte, iar pe de alta parte marcata adinc de sedimentari epice dense, cumulative, proza Dorei Pavel inglobeaza o forma particulara de neogotic. Un gotic hibridizat, ivit dintr-un psihism sumbru si fragmentat, dar nu mai putin unul rezidual, remodelat si proiectat intr-un nou organism paradoxal: ceea ce voi numi un neurogotic.” (Giovanni Magliocco, Università degli Studi di Bari Aldo Moro)

Dora Pavel este licentiata in Litere si a lucrat in invatamint, in cercetare si ca jurnalist radio. A publicat patru volume de versuri si doua de povestiri, precum si trei carti de convorbiri cu scriitori romani. Odata cu aparitia primului sau roman, Agata murind (2003; editia a II-a, Polirom, 2004; editia a III-a revazuta, Polirom, 2014; tradus si publicat la Editura Crealite din Madrid), roman distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, autoarea abandoneaza definitiv poezia si proza scurta, dedicindu-se in exclusivitate romanului de fictiune. A publicat, tot la Polirom, alte trei romane de succes, Captivul (2006; editia a II-a, 2017), Pudra (2010) si Do Not Cross (2013; aparut in versiune spaniola la Editura Dos Bigotes din Madrid, in 2018). A mai colaborat la elaborarea a doua lucrari de referinta: prima editie cu litere latine a Bibliei de la Blaj a lui Samuil Micu (1795), tiparita la Vatican in 2000, premiata de Academia Romana, si antologia Scoala Ardeleana, vol. I-IV (aparuta in 2018 in cunoscuta colectie „Opere fundamentale”), distinsa cu Premiul „Perpessicius” al Muzeului National al Literaturii Romane. Dora Pavel revine acum la Polirom cu un nou roman, Bastian, cu acelasi imaginar de tip gotic in reliefarea laturilor abisale, fragile ale psihicului uman.


Autor: Dora Pavel
ISBN: 9789734682911
Editura: Polirom
Anul publicării: 2020
Pagini: 232Format: 13×20
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.