Ateneul Roman si constructorii sai – Mugur Isarescu

Ateneul Roman si constructorii sai - Mugur Isarescu

La 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Ateneului Roman, Editura Vremea publica albumul Ateneul Roman si constructorii sai de prof. ing. Nicolae St. Noica, lucrare in care sunt prezentate istoria construirii acestei cladiri-simbol al Bucurestilor si biografiile celor care au contribuit la ridicarea ei, pe baza documentelor de arhiva si nu numai.

Opera a unor remarcabili constructori, printre care amintim pe arh. Albert Galeron, pe antreprenorul Dobre Nicolau si pe arh. Constantin Baicoianu, palatul este o intruchipare a lucrului bine facut.

Din volum nu putea lipsi nici istoria eforturilor intreprinse de Constantin Esarcu pentru organizarea unor conferinte si cursuri publice si mai apoi pentru inaltarea unui local propriu pentru Societatea Ateneului Roman.

„Acceptand, cu placere fireste, sa prefatez noua carte scrisa de profesorul Nicolae Noica, fost coleg in Guvern, in anul 2000, cand indeplineam un mandat de Prim-Ministru, nu aveam cum sa nu ma opresc cu deosebit interes asupra unui nume: arhitectul Albert Galeron. Un nume ce avea sa statorniceasca o legatura peste veacuri intre inaltarea Palatului Ateneului Roman si cea a Palatului Vechi al Bancii Nationale, in acelasi timp istoric.

Banca Nationala si Ateneul Roman. Sau Ateneul Roman si Banca Nationala. Sunt doua constructii monumentale, dintr-un lung sir de constructii monumentale, dovedind ca tot ce se intamplase atunci, in a doua parte a secolului al XIX-lea, este astazi istorie adevarata.

Voi nota, aici, un fapt cu adevarat reprezentativ pentru calitatea proiectelor de arhitectura. Numerosi arhitecti si constructori, astazi, sunt impresionati de un detaliu privind performantele in domeniul acusticii din cele doua palate. E un fapt cunoscut: acustica Ateneului este perfecta. Cum perfecta este si acustica in actuala Sala de Marmura a Bancii Nationale, unde initial era Sala Ghiseelor. Numai ca aici perfectiunea este specifica functiilor initiale ale acestei sali. Acelasi arhitect ce asigurase, la Ateneul Roman, o calitate inalta a acusticii, a „blocat” acustica in Sala Ghiseelor de la BNR, pentru ca datele bancare confidentiale, discutate la un ghiseu, sa nu fie auzite la ghiseele apropiate.”


Autor: Nicolae St. Noica
ISBN: 9739786457524
Editura: Vremea
Anul publicării: 2016
Pagini: 164Format: 210×310
Categoria: Enciclopedii Dictionare si Atlase