ANTOLOGIA GRANTA. – Cei mai buni tineri romancieri britanici

0
(0)

ANTOLOGIA GRANTA. - Cei mai buni tineri romancieri britanici

Din zece in zece ani, prestigioasa revista anglo-americanaGranta propune cel mai ambitios pariu al lumii literare britanice: antologia Celor mai buni tineri romancieri britanici. „Radiografia“ culturala, asteptata de fiecare data cu sufletul la gura de presa, de mediile culturale si academice, dar si de cititori, identifica, in urma unei selectii si jurizari acerbe, douazeci dintre cei mai valorosi scriitori britanici sub varsta de patruzeci de ani. Primul volum aparea in 1983 si ii includea – ca mari sperante – pe necunoscutii la acea vreme Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Martin Amis, Ian McEwan, Julian Barnes. In 1993, venea randul „bobocilor“ Louis de Bernières, Iain Banks, Tibor Fischer, Allan Hollinghurst, Nicholas Shakespeare, Hanif Kureishi s. a.

Care sunt insa „cei mai buni dintre cei buni“ ai generatiei de astazi? Cinci membri ai juriului, condusi de Ian Jack, editorul revistei Granta, au citit munti de manuscrise trimise de edituri si agentii literare, si in final au deliberat.
Volumul de fata este raspunsul lor.
Acestia sunt cei douazeci de „alesi“:

Sarah Waters, Monica Ali, Andrew O’Hagan, Dan Rhodes, Rachel Seiffert, Toby Litt, Rachel Cusk, Alan Warner, Nicola Barker, David Mitchell, Susan Elderkin, Peter Ho Davies, A. L. Kennedy, Ben Rice, David Peace, Hari Kunzru, Philip Hensher, Robert McLiam Wilson, Zadie Smith, Adam Thirlwell

„O lista care stabileste agenda literara pentru o intreaga generatie.“
The Observer
„Granta a gasit o modalitate de a acorda aura de star scriitorilor, atat in beneficiul acestora, cat si al cititorilor.”
Time Out New York
„Ce ne spun cei douazeci de autori alesi aici despre literatura britanica a acestei noi generatii? Poate, in primul rand, faptul ca romanele tinerilor scriitori britanici — ale celor valorosi — demonstreaza o energie, o libertate si o varietate (un avant care poate fi opusul „confirmarii“) pe care multe alte tari le-ar invidia, chiar si Statele Unite, unde mestesugul literar este mai profesionalizat si disciplinat. Cat despre scriitorii insisi, iata cateva statistici simple: patruzeci la suta dintre ei sunt femei; douazeci la suta au un parinte care nu este de origine europeana; cinciprezece la suta sunt scotieni; 7, 5 la suta sunt galezi (procentul de 2, 5 reprezinta jumatatea galeza a lui Peter Ho Davies, ca autor al Antologiei Granta — in acest caz, m-am exclus de la vot); cinci la suta nord-irlandezi.
O varietate de toata frumusetea, reflectand cuprinzator tara sau tarile care a/au devenit acum Marea Britanie.“
Ian Jack
Traducatori: Cornelia Bucur, Ondine Dascalita, Mihnea Gafita, Radu Paraschivescu, Livia Szász, George Volceanov


Autor

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.