Amintiri despre apa. Re minor – Ivan Stankov

0
(0)

Amintiri despre apa. Re minor - Ivan Stankov

Traducere de Mariana Mangiulea Jatop
„Cititi-l pe Ivan Stankov! Nu vreau sa ma bucur doar eu de descoperirea acestei carti de o rara, evanescenta si nostalgica frumusete, care ne aduce-n minte noua, cititorilor romani, cand povestirile mitice, spiritualizate, ale lui Stefan Banulescu, cand lumea prodigioasa a prozelor lui Dan Coman.
Satul de pe malul drept al Dunarii, de unde incep si unde sfarsesc cele douasprezece povestiri, e un Macondo bulgar strabatut de un fior bogomilic. Povestile mai multor generatii de pescari, marinari, muncitori aflati mereu pe drumuri, femei si copii ramasi acasa, emigranti in Argentina si Italia se incruciseaza in sclipirea constanta si fascinanta a apelor. Glasurile celor vii si-ale celor morti se-amesteca indiscernabil cu marele glas al Dunarii, care nu strabate doar pamanturile, ci trece literalmente prin trupul fiecarui personaj, despartind malul sau drept de cel stang. Mi-e greu sa-mi aduc aminte de alta scriere in care apa sa aiba un glas la fel de coplesitor: sicriele plutesc in gropi pline de apa si refuza sa se scufunde, ploile si grindina sunt apocaliptice ca-n scenele de diluviu dantesti, oamenii mor mereu in apa si prin apa, iar cand Dunarea seaca pana la fund ies in procesiuni si se amesteca iar printre cei vii. Vizionarismul cartii se umfla misterios din cel mai arid material: pietrele de rau sunt calde si cresc, femeile miros a paine calda, florile de mina evoca orase indepartate. Detaliile sunt apropiate de ochii cititorului ca sub o lupa deformanta. Formularile, din loc in loc, au o gratie memorabila.
Scrisa cu sobrietatea din Dubliners, cartea lui Ivan Stankov da impresia de soliditate narativa, in ciuda poeziei vadite pretutindeni. In totului tot, Amintiri despre apa e pentru mine una dintre cele mai placute surprize din ultima vreme.“ – Mircea Cartarescu
IVAN STANKOV s-a nascut la 30 noiembrie 1956 in satul Gomotarti, regiunea Vidin. Din 1985 a imbratisat cariera universitara si actualmente este profesor la Universitatea din Veliko-Tarnovo, unde tine cursuri de literatura bulgara. Pe langa activitatea didactica, participa activ la viata literara din tara vecina, inclusiv cu articole si luari de pozitie in presa de specialitate. In peisajul criticii literare bulgare, Ivan Stankov este o voce inovatoare si cu autoritate, cele sapte volume ale sale consacrate unor scriitori bulgari si unor aspecte din evolutia literaturii bulgare a secolelor XIX si XX fiind extrem de apreciate. Din anul 2014, odata cu aparitia primului sau roman, Amintiri despre apa. Re minor, putem vorbi si despre scriitorul Ivan Stankov. Al doilea volum, intitulat Strazi si vapoare. Sol minor, a fost publicat in 2017 – ambele romane fiind distinse cu prestigioase premii literare nationale. Ele constituie primele doua parti ale unei trilogii sau ale unei „simfonii“. Prima carte, in re minor, este despre moartea unui sat, a doua, in sol minor, vorbeste despre pieirea unui oras, iar a treia – in sol major– despre sfarsitul unei tari. Dupa cum sustine autorul, „cele trei acorduri stau la baza blues-ului, muzica trista si romantica din care au luat nastere majoritatea stilurilor muzicale contemporane“.


Autor: Ivan Stankov
ISBN: 9789735062583
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2018Ediția: 1
Pagini: 168
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.