Am fost tortionar – Sighet – Cosmar si mantuire (Colectia Ioan Chertitie) – 3 volume.

0
(0)

Am fost tortionar - Sighet - Cosmar si mantuire (Colectia Ioan Chertitie) - 3 volume.

Colectia Ioan Chertitie cuprinde trei carti:
1. Am fost tortionar – Confesiunile unui gardian
Descriere: Aceasta carte, "AM FOST TORTIONAR- Confesiunile unui guardian”, are toate ingredientele unei fictiunii neverosimile. In primul rand prin cruzimea adevarurilor marturisite, care frizeaza fantasticul cel mai grotesc. In al doilea rand, pentru ca e scrisa de un fost plutonier de penitenciar, ceea ce creeaza din start suspiciuni asupra intregului demers: cum sa fie un militia in stare sa scrie o carte cand, se stie, militienii abia stiu sa se iscaleasca? E clar, – Vor zice unii (altii chiar au zis-o) – i-a scris-o altul! In al treile rand, cum sa aiba cineva, care a fost in sistem, curajul sa divulge, cu subiect si predicat, TOATE ororile din interiorul acestui sistem, din care tortionari n-au disparut dupa 1989 si unde cruzimea era invatata si exersata la locul de munca? Ioan Chertitie este primul (si deocamdata, singurul) tortionar care a facut marturisiri complete despre adevarul inchisorilor comuniste, fara sa-si menajeze si fara sa-si retuseze propriul portret de fost guardian, in acel locas al terorii.
2. Cosmar si mantuire
Cuvant inaite: Am scris aceasta carte acum cinci ani, cand Dumnezeu a inceput sa-mi rascoleasca gradina inimii, sadindu-mi floarea firava a credintei. Cand aceasta a inceput sa inmugureasca multa vrema n-am avut curajul s-o privesc, de teama ca nu cumva sa se ofileasca. Apoi am inteles ca Dumnezeu vrea sa povestesc tuturor viata mea pacatoasa pana cand El m-a scos din mocirla depravarii. Sinuciderile si atrocitatile din Penitenciarul Baia Mare precum si faptele de coruptie din sistemul penitenciar sunt lucruri care s-au petrecut aievea. O parte dintre ele le-am trait chiar eu in cei zece ani cat am fost subofiter, o parte le stiu din surse demne de incredere. Aparitia carti a starnit un imens scandal in randul unor asa zisi crestini din cultele neoprotestante, pudici peste masura, care m-au acuzat ca am folosit un limbaj nedemn de un pretins credincios cum sunt eu. Le-am spus tuturor ca nu m-am adresat pocaintilor, ci acelor care il cauta cu adevarat pe Dumnezeu. Prin aceasta carte nu vreau sa fac nimic alceva decat sa construiesc un pod relational peste care sa treaca Iisus de la inima mea la inima cititorilor, la inima celor care simt ca au suflet ratacit. Pentru ca numai in Dumnezeu ne putemm gasi originea, identitatea, importanta si ratiunea existentei noastre. Orice alta cale duce spre o fundatura de unde nu exista iesire.
3. Sighet – Apelul calailor
"In acele momente <> a ridicat incet cizma de pe gatul banditului, fluturandu-i-o prin fata ochilor bulbucati de groaza. Dupa ce s-a convins ca hotul n-a mierli-to, locotenentul major a parasit in graba sectiile de detinere. Drept. Zambitor. Satisfacut. In urma lui, peste sufletele noastre inghetate de spaima s-a asternut o asemenea tacere, incat puteai distinge clar guitatul strident al purceilor de la sectorul zootehnic…"


Autor: Ioan Chertitie
Editura: Stefan
Anul publicării: 2011
Categoria: Beletristica

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.