Cărți în limba română

Adoptia si atasamentul copiilor separati de parintii biologici – Ana Muntean

0
(0)

Adoptia si atasamentul copiilor separati de parintii biologici - Ana Muntean

Adresata profesionistilor din directiile generale de protectia copilului, studentilor de la asistenta sociala, numeroaselor ONG-uri care se ocupa de adoptii, lucrarea este o sursa de informatii la zi, in acord cu teoriile si practicile curente si constituie un reper in bibliografia autohtona in domeniu.
Elaborat pornind de la o cercetare nationala, volumul valorifica experienta autoarei in domeniul protectiei copilului si implicarea sa directa intr-o serie de studii privitoare la adoptie. Sint tratate aspecte legate nemijlocit de asistenta sociala si protectia copilului, precum si implicatiile psihologice pe care abandonul si adoptia le au asupra copilului, a parintilor biologici si a celor adoptivi. Partea teoretica, in care o atentie speciala este acordata cadrului si procedurilor legale romanesti si internationale legate de adoptie, este completata de sfaturi practice pentru cei care doresc sa adopte.
Din cuprins:
Cauzele abandonului in Romania – Copilul abandonat: consecintele abandonului cu repercusiuni in procesul adoptiei – Atasamentul copilului si reteaua sociala a mamei – Adoptia: poate legea sa inlocuiasca singele? Sanse de reusita si risc de esec in adoptii – Adoptia in Romania – Psihologia adoptiei – Ce ne dezvaluie cercetarea „Factori ce influenteaza succesul adoptiei nationale” (FISAN) – Indrumari pentru parintii care decid sa adopte – Profesionistii implicati in procesul adoptiei.
Ana Muntean este profesor universitar doctor la Catedra de Asistenta Sociala, Universitatea de Vest din Timisoara, presedinte fondator al organizatiei Societatea pentru copii si parinti (SCOP), director fondator al revistei de specialitate Copiii de azi sunt parintii de maine si presedinte al Societatii Nationale pentru Copilul Abuzat si Neglijat (SN‑CAN). In 1999‑2000 initiaza, printr‑un proiect Tempus JEP pe care il coordoneaza, avand ca principal partener Universitatea Paris V (Sorbona), programul postuniversitar de specializare in prevenirea abuzului si neglijarii copilului „Formare de experti in bunastarea copilului in familie si societate”. In 2003 este codirectorul unui program NATO Advanced Study Institute, cu tema Prevention and Intervention in Child Maltreatment: Development and Assessment of Programs. A tradus lucrari de specialitate din limbile engleza si franceza. A creat si coordoneaza, incepand cu anul universitar 2005‑2006, un masterat in supervizare a serviciilor pentru copil si familie. Incepand cu anul 2005, este director fondator al Centrului de Cercetare a Interactiunii Copil‑Parinte (CICOP) al Universitatii de Vest din Timisoara. In perioada 2006‑2008, a fost consultant national in problema violentei impotriva copilului in cadrul unui proiect al Consiliului Europei. A organizat in 2007, la Timisoara, cel de‑al doilea Forum International cu tema „Securitate psihologica. Trauma si Rezilienta”, patronat de Universitatea Paris VIII. A sustinut numeroase formari de scurta durata pentru profesionistii din teren, in domeniul prevenirii maltratarii copilului si al violentei domestice. Coordoneaza un proiect national de cercetare in domeniul adoptiilor nationale. A publicat numeroase articole si lucrari, intre care: Abuzul si neglijarea copilului (coautor, 2000); Violenta domestica si maltratarea copilului (2000); Victimele violentei domestice: copiii si femeile (coautor, 2000); Familii si copii in dificultate (2001); Rolul limbajului in structurarea orientarii temporo‑spatiale (normal/patologic) (2001); Psihologia dezvoltarii umane (editia I, 2002; editia a II‑a, Polirom, 2006; editia a III‑a, Polirom, 2009); Strada, intre fascinatie si servitute (coautor, 2003); Comunicarea emotionala cu copilul victima (coord., 2004); Marturii paralele: Romania (coord., 2004); Ghid de interventie cu copilul maltratat (2004), Practici in asistenta sociala. Romania si Germania (coord., Polirom, 2007) si Supervizarea. Aspecte practice si tendinte actuale (coord., Polirom, 2007).


Autor: Ana Muntean
ISBN: 9789734622696
Editura: Polirom
Anul publicării: 2013
Pagini: 416Format: 160×235 mm.
Categoria: Carte universitara

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.

Exit mobile version