Adams si Victor. Principiile si Practica Neurologiei Clinice – Allan Ropper

0
(0)

Adams si Victor. Principiile si Practica Neurologiei Clinice - Allan Ropper

Traducere in limba romana sub coordonarea Prof. Dr. Ovidiu-Alexandru Bajenaru.
Colectiv redactional: Dr. Florina-Anca Antochi, Dr. Catalina Coclitu, Prof. Dr. Dana Craiu, Dr. Daniel Danu, Dr. Amalia Ene, Dr. Raluca-Simona Gurgu, Dr. Ioana Mindruta, Prof. Dr. Dafin Muresanu, Dr. Raluca Nistor, Conf. Dr. Cristina Panea, Dr. Raoul Pop, Dr. Athena Ribigan, Dr. Elena Cecilia Rosca, Prof. Dr. Mihaela Simu, Dr. Gabriela Socoliuc, Conf. Dr. Cristina Tiu, Dr. Ruxandra Vorovenci.
Prefata
Pe masura ce medicina sufera schimbari, acelasi lucru se intampla si in neurologie. Diagnosticul si tratamentul afectiunilor neurologice au fost atat de vast modificate de tehnicile moderne de neuroimagistica, de biologia moleculara si genetica incat autorii initiali ai acestei carti, Raymond D. Adams si Maurice Victor cu greu ar putea recunoaste practicile actuale. Interesul secular in bolile neurologice este de asemenea in crestere datorita numarului mare de tulburari cerebrale, spinale, nervoase si musculare care apar odata cu procesul fiziologic de imbatranire, dar si al afectiunilor secundare tratamentului altor boli non-neurologice. In timp ce cancerul si bolile cardiace au ocupat in trecut primele pozitii in constiinta indivizilor din societatile dezvoltate, in prezent in centrul atentiei se afla maladii precum boala Alzheimer, boala Parkinson si tulburari inrudite, si modul in care acestea afecteaza calitatea vietii.
Mai mult decat atat, una dintre preocuparile actuale este dorinta de a intelege modul in care functioneaza creierul si de a descifra comportamentul uman. In acelasi timp s-a schimbat si maniera in care este transmisa informatia despre sistemul nevos si bolile neurologice. Informatii despre boli, tratamente, semne si simptome abunda pe retelele de internet, iar accesul la ele este mult mai facil acum. In prezent, medicii sunt mai rar inclinati catre o intelegere cuprinzatoare a unei boli sau clase de boli (‚’cunoasterea intregii povesti’’, altfel spus), urmarind mai degraba accesul rapid la raspunsuri unice pentru o problema clinica. Din multe motive, in special cel privitor la natura informatiei medicale, conceperea si redactarea unui tratat de neurologie a devenit o actiune complexa. Ne-am intrebat chiar care este rolul unui tratat in aceasta era moderna, in special unul scris de numai trei autori. Totusi, in identificarea caracteristicilor unui clinician capabil, unul echipat cu metodele adecvate pentru a ajuta pacientii si care sa joace un rol complet in societate, ne intoarcem constant la necesitatea unei analize clinice amanuntite combinata cu o cunoastere profunda a procesului patologic. Acestea reprezinta in continuare baza unei practici medicale de inalta calitate si a procesului de predare/invatare. Chiar daca scopurile actuale de eficienta si economie in medicina sunt indeplinite, neurologia este o stiinta atat de complexa incat implementarea adecvata a unui plan de diagnostic sau a unui tratament ajunge sa depaseasca granitele algoritmilor, diagramelor sau ghidurilor. Astfel, scopul acestui volum este de a furniza date stiintifice asamblate intr-un mod unitar si care transced faptele si informatiile, si de a prezenta aceste cunostinte intr-un context care nu poate fi obtinut din detalii separate. Pe masura ce bazele biologice ale bolilor neurologice sunt descoperite in ritm rapid, ramane esentiala contributia majora a clinicianului neurolog (asa cum este valabil pentru intreaga medicina), aceea de a sti sa asculte un pacient, de a descoperi semnele neurologice tipice si de a interpreta rezultatele investigatiilor de laborator si ale studiilor imagistice.
Exista intotdeauna riscul ca o asemenea carte sa ajunga material de arhiva. Dar natura dinamica a neurologiei moderne necesita mai mult decat oricandun tip de integrare a cunostintelor despre neurostiinte clinice, neurologia traditionala si literatura stiintifica tot mai vasta despre mecanismele bolilor. Aceasta nevoie poate fi implinita numai de un text minutios structurat pentru neurologul instruit si speram ca am reusit acest lucru in cadrul acestei editii. Acestea fiind spuse, am creat aceasta a 10-a editie a volumului Principiile si Practica Neurologiei Clinice pentru medicii neurologi cu experienta dar si pentru tinerii medici la inceput de cariera, neurochirurgi, medici de medicina interna, psihiatri, pediatri, medici de medicina de urgenta, specialistii in fizioterapie si reabilitare, si pentru toti clinicienii care au nevoie de informatii detaliate despre problemele neurologice. Cartea incepe cu explicarea modului de functionare a sistemului nervos, urmata de descrieri detaliate ale aspectelor clinice ale neurologiei in marea sa diversitate. In toate abordarile, am plasat in centrul discutiei pacientul si ameliorarea suferintei acestuia cauzata de boala neurologica. Cartea este menita a fi practica dar fara a fi prescriptiva sau prea exhaustiva. Acolo unde exista o digresiune, aceasta a fost in mod intentionat plasata acolo pentru a completa tabloul unei anumite boli. Am pastrat de asemenea datele istorice ale multor boli deoarece sunt esentiale pentru intelegerea specialitatii si a locului acesteia in medicina. Prin abordarea clinica pe care am ales-o, nu evitam si nu criticam tendinta actuala de omogenizare a medicinei pentru uniformitatea practicii medicale. Pe parcursul a 35 de ani, la randul nostru am fost martori la aspectele neatragatoare ale practicii idiosincrazice, care erau bazate pe informatii de baza limitate si pe o intelegere superficiala a neurologiei. Insa, complexitatea bolilor neurologice, in special in prezent, pune practicianul in postura de a alege intre mai multe optiuni de diagnostic si tratament care sunt echivalente, sau pentru care rezultatele sunt incerte.
Studiile clinice in domeniul neurologiei sunt foarte numeroase si stabilesc o directie pentru practica clinica in cazul populatiilor mari, dar sunt dificil de aplicat la nivel individual. Necesitatea de a avea o metoda coerenta in practica clinica este unul dintre motivele pentru care am scris aceasta carte din punctul de vedere al autorilor, fara o tenta editoriala care caracterizeaza multe carti din alte domenii ale medicinei. Acest lucru ne-a permis un stil uniform al scrierii si al nivelului de expunere. De asemenea ne-a permis sa includem in mod judicios propria noastra experienta si opiniile personale acolo unde am simtit ca este mai mult de spus decat informatiile evidente in articolele publicate. Comentariile noastre trebuie privite ca avand rol consultativ si nu avem niciun dubiu asupra faptului ca colegii nostri isi vor dezvolta propriile lor pareri pe baza informatiilor continute in acest volum si a celei disponibile din alte surse. Daca unele dintre opiniile exprimate in acest volum vor fi percepute ca avand o perspectiva specifica centrelor din Boston, apelam la intelegerea si toleranta cititorului. Noi nu detinem o formula patentata a succesului si nici raspunsurile la multe dintre intrebarile clinice majore. Dincolo de aspectul stilistic ce poate razbate din randurile cartii, neurologia inseamna abordarea pacientului ca individ. In pagina urmatoare aducem multumiri expertilor in anumite domenii ale neurologiei, al caror ajutor a fost nepretuit in revizuirea acestei editii. Am apelat la expertiza lor datorita consideratiei pe care o avem fata de aptitudinile si experienta lor clinica. Daca exista orice preocupare legata de anumite comentarii din carte, acestea sunt responsabilitatea noastra. In aceasta editie l-am cooptat pe colegul nostru Dr. Joshua P. Klein, MD, PhD, seful Diviziei de Neurologie din Departamentul de Neurologie al Spitalului BWH (Brigham and Women’s Hospital). Dr. Klein are expertiza in neurologie si neuroradiologie. A imbogatit valoarea volumului prin perspectiva asupra imagisticii si a contribuit major la limbajul modern care recunoaste rolul central al neuroimagisticii in practica. A fost un privilegiu sa il avem ca partener si speram ca impreuna am creat un volum demn de acest inceput de secol.
Allan H. Ropper, MD
Martin A. Samuels, MD
Joshua P. Klein, MD, PhD


Autor: Allan Ropper, Martin Samuels, Joshua Klein
ISBN: 9786068043258
Editura: Callisto
Anul publicării: 2017Ediția: 10
Pagini: 1668
Categoria: Medicina ( Carti de specialitate )

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.