Adam si Eva – Liviu Rebreanu

0
(0)

Adam si Eva - Liviu Rebreanu

Cu Adam fi Eva, d-l Liviu Rebreanu ataca o noua coarda a personalitatii lui de romancier. Noutate in subiect, noutate in executie, ultima lucrare a d-lui Rebreanu suscita o serie de observatii interesante.
Dar mai intai despre ce e vorba?
   Eroul romanului, profesorul de filosofic Toma Novac e in agonie in camera unui sanatoriu, pe urma gloantelor primite de la barbatul amantei lui, Ileana. Drama s-a petrecut in strada Alba si Novac, asistat de Ileana si de prietenul sau, Aleman, retraieste in ultimele clipe nu numai viata pamanteana, cat si celelalte 6 vieti anterioare, pe care sufletul sau le va fi trait, de la inceputul existentei lui spirituale. Aceasta ca o verificare a sistemului ezoteric al prietenului sau, Aleman, sistem pe care l-a combatut si fata de care s-a aratat totdeauna sceptic: „Barbatul si femeia se cauta in valmasagul imens al vietii omenesti. Un barbat, din milioanele de barbati, doreste pe o singura femeie, din milioane de femei.
   Unul singur si una singura! Adam si Eva.
   Cautarea reciproca, inconstienta si irezistibila e insusi rostul vietii omului…  O viata omeneasca nu ajunge insa pentru a prilejui intalnirea barbatului cu femeia…
   A saptea viata aduce de-abia fericirea unirii cu celalt suflet. De aceea a saptea moarte cuprinde revelatia”.
   Cam aceasta ar fi esenta sistemului Aleman.
   Pe premisa aceasta se intemeiaza intreaga poveste. Evenimentul se desfasoara ca o exemplificare a postulatului acesta. Suntem, prin urmare, smulsi din realitatea habituala si purtati prin cele 7 cercuri ale unui Purgatoriu al Iubirii, cu vesnicile chemari si alungari ale acelorasi doua suflete care se reincarneaza si se nimicesc pana la a saptea reintrupare, ultima si unica, liman si implinire a marei nazuinte: contopirea spirituala.
   Urmeaza a saptea moarte, cu revelatia suprema, filmul retrospectiv si metapsihic al celor sapte vieti. Firesc ar fi: al celor 6, insa d-l Rebreanu construieste de asa natura incat si cea de a saptea viata se insereaza in ordinea cronologica a aceluiasi lant de visuri – ilustrare a premisei date.
   Precum se vede o calatorie fantastica, o calatorie in sapte lumi, in sapte epoci. Obiectiile pe care ai fi inclinat sa Ie aduci acestor arbitrare existente sunt zadarnice. Premisa e anuntata cu claritate, mai mult, e ridicata la rangul unei axiome; demonstratia prin urmare, concluzia nu poate fi decat aceasta.
   Suntem in arbitrar, va sa ne conformam lui. De altminteri, autorul a avut grija sa taie scurt tuturor acestor obiectii principiale, cu scepticul epigraf kantian asezat in pragul volumului: „Nu trebuie sa dam crezare la tot ce spun oamenii, dar nici sa credem ca ci vorbesc absolut fara de vrun temei.“ […]
   De aceea subliniem de la inceput, ca pe unul din meritele acestei carti, intercalarea celor 6 vieti pe care dl. Rebreanu a facut-o in cea de a saptea viata a eroului.
   In felul asta, constructia aceasta imaginara, capata un inceput de temelie, o piatra fundamentala, pe care s-ar putea cladi orice, un palat, o scoala, un roman, dupa care, iarasi foarte bine, ar putea sa ramaie, ca in cazul atator constructii scolare, simpla piatra fundamentala. Nu e chiar cazul cu Adam fi Eva. Insa un roman, dupa datele cunoscute, in toata variata lui infatisare, nu avem. […]
   Avem in schimb sapte povestiri pentru calatoria sufletului, cu sapte oboluri spre vamile nefiintei. Ele se desfasoara intr-un tempo vertiginos si intr-un stil adecvat basmului. […]
PERPESSICIUS


Autor: Liviu Rebreanu
ISBN: 9786067782639
Editura: Hoffman
Anul publicării: 2017
Pagini: 272
Categoria: Literatura Romana

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.