18 EDITII ALE CONCURSULUI INTERJUDETEAN DE MATEMATICA DIMITRIE POMPEIU BOTOSANI – Adrian Botan

0
(0)

18 EDITII ALE CONCURSULUI INTERJUDETEAN DE MATEMATICA DIMITRIE POMPEIU BOTOSANI - Adrian Botan

Introducere
Nordul Moldovei, inclusiv Botosaniul, a dat Romaniei o pleiada insemnata de intelectuali de mare valoare, inclusiv matematicieni, stindarde ale culturii romanesti. Dintre matematicieni, probabil ca cel mai important este Dimitrie Pompeiu.
Era, astfel, natural, ca tinerii elevi talentati si iubitori de matematica, sa se bucure de un concurs, al carui nume sa fie legat de extraordinarul Pompeiu, cel mai citat matematician roman pana azi, indeobste prin celebra conjectura zamislita in 1929.
Prin dragostea pentru matematica scolara, a regretatului profesor de geometrie de la Universitatea din Iasi, Dan Branzei, intelectual de exceptie, cat si prin iubirea de matematica si probleme pentru cei mici, a unui celebru dascal botosanean, Artur Balauca, acum cincisprezece ani s-a nascut acest concurs.
Sunt in Romania competitii de matematica cu zecile, unele remarcabile, altele mai indoielnice. Concursul Dimitrie Pompeiu are, insa, o patina aparte: problemele fac in primul rand apel la intuitie si imaginatie, in mult mai mare masura decat la tehnici de rezolvari de probleme. In plus, faptul ca in ultimii ani participa si copii din clasele primare, iar problemele pentru acestia sunt extrem de aplicate spre gandirea libera si corecta, aduce o noutate in peisajul educatiei prin competitii scolare.
Am venit la Botosani, la concurs, cu mare placere in ultimii ani. Il consider un festival al bucuriei matematice si al reintalnirii cu dragii colegi moldoveni, multi dintre ei, printre autorii acestei carti.
Am remarcat de fiecare data aplecarea autoritatilor botosanene spre a asigura desfasurarea concursului in conditiile cele mai bune, pentru copii: de la Consiliul Judetean, Primarie si pana la Inspectoratul Scolar Judetean.
Aceasta carte este o colectie de bijuterii matematice, in mare parte cizelate de catre dascalii din zona. Minunat!
ARGUMENT
Am apucat o vreme cand se inscaunase dinspre Rasarit o vorba de fala: Noi muncim, nu gandim! Ma tem ca o sa apuc alte vorbe falnice dinspre Apus: Noi castigam, nu gandim! Sa fie pe la casele lor gandurile astea! Unii aveau puterea, altii au banul (ceea ce e cam acelasi lucru), noi ne mai aparam (cateodata) saracia si nevoile si neamul. 
Avem copii sanatosi, cuminti si destepti. Mai bantuie pe la unii gandul ca or trece ca gasca prin apa si or ajunge la cainii cu colaci in coada. Chiar daca or fi acuma multi de acestia, nu ei sunt importanti si nu de dansii atarna devenirea noastra. Cei buni, cu aplecare spre dreapta stiinta a matematicii, s-au deprins sa se tot intalneasca in concursuri: Noi nu tocim, ci gandim!
Banuind ca dreptatea este de partea lor, colegii au strans sclipiri de prin concursuri Botosanene ce s-au invrednicit de numele matematicianului Dimitrie Pompeiu. Poate nu vor fi prea multe pagini sa cada greu peste picioare, dar este aici pilda si judecata care sa priiasca mintilor iscoditoare.
Ma bucur ca am avut buna ocazie sa fiu si eu pe la infruntarile acestea. Rasfoind acuma cartea imi revin in fata ochilor eroii lor: copii indarjiti sa sparga enigme, sa le aseze in cugetare limpede, sa binemerite diplome si premii, sa inchege drepte prietenii. Poate, exemplul lor va indreptati stradanii.


Autor: Adrian Botan, Artur Balauca, Catalin Budeanu, Dumitru Porosniuc, Gabriel Marsanu, Gheorghe Oniciuc, Ioan Ciobanasu
ISBN: 9786065144828
Editura: Taida
Anul publicării: 2019
Pagini: 295
Categoria: Auxiliare scolare

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.