100 de minuni dulci pentru Craciun

0
(0)

100 de minuni dulci pentru Craciun

  • Familia se pregăteşte de ajunul Crăciunului. Curăţenia mare este gata, tata pregăteşte pomul de Crăciun pentru împodobit. Mama, în bucătărie, este foarte ocupată, frământă coca pentru prăjituri, copiii macină nuca, macul, gustă din cremele pregătite şi se ceartă câteodată cine ia cel mai mult din rămăşiţe. Fiindcă, pe lângă ciorba de peşte, piftia de peşte, tradiţionala friptură de curcan de Crăciun, pe masa festivă îşi fac loc şi prăjiturile: în primul rând, rulada cu umplutura bogată de nucă sau mac (aşa-numita "beigli"), care se prepară din aluat fraged sau din aluat simplu dospit. Rulada tăiată, care are formă de spirală simbolizează infinitul, iar nuca şi macul – belşug şi bogăţie.

    În ţările anglo-saxone, cu această ocazie, se coace un tort de mere, iar francezii prepară rulada de pandişpan foarte îndrăgită, numită "trunchi de copac". Italienii coc "panettone" – pâine de Crăciun —, dintr-un aluat cu miere şi făină de secară. 
    Azi, în lumea întreagă s-au răspândit şi au devenit agreabile pentru toată lumea reţetele prăjiturilor de Crăciun, de diferite origini, dar, desigur, se poate pune pe masă orice fel de prăjitură, important este să fie pregătită şi servită cu drag şi cu plăcere.
    Indiferent ce prăjitură este pusă pe masă: torturi complicate, scumpe, luxoase, prăjituri cu cremă şi spumă, sau un pandişpan simplu, cozonac simplu, cozonac cu mac, fursecuri ieftine, prăjituri uscate – fiecare dintre acestea este binevenită pentru a da strălucire sărbătorilor, dacă există bună dispoziţie, pace şi apropiere între oameni.

    În această culegere totuşi, am adunat reţetele de prăjituri cele mai potrivite acestei sărbători, acestui anotimp. Am luat în considerare şi unele lucruri practice: de exemplu, gândindu-ne la sacrificarea porcilor, vă oferim reţete de foitaj, preparate cu osânză; dar n-am uitat nici faptul că sărbătorile de Crăciun sunt sărbători când primim musafiri, când vizitele rudelor şi ale prietenilor sunt în toi. Este foarte bine să avem pentru această ocazie pregătite prăjituri care stau un timp mai îndelungat. De exemplu: fursecurile cu marmeladă, cu cacao, nucă de cocos, vanilie; prăjituri uscate, condimentate, covrigei săraţi sau dulci, care, împreună ori separat, puse în cutii de metal pot fi date şi cadou.
    Din albuş de ou, zahăr, arome şi coloranţi se pot prepara bezele în formă de coroniţe, care se pot agăţa în pomul de Crăciun. Acestea se pot prepara şi în aşa fel, încât jumătatea lor să fie înmuiată în ciocolată.
    Şi figurine de turtă dulce se pot agăţa în pomul de Crăciun. Figurinele formate cu mâna sau tăiate cu diferite forme, pictate cu sirop sau coloranţi alimentari, arată bine între bomboanele de pom, împachetate în hârtie colorată sau în hârtie de staniol.
    La pregătirea acestor figurine, putem apela şi la ajutorul copiilor. Fantezia lor, ideile lor spontane dau naştere unor "mini opere de artă", care fac din pomul de Crăciun un unicat.
    Un obicei vechi şi drăguţ este prepararea dintr-un aluat cu miere a unor căsuţe, care pot fi vicleimul cu figurinele lui potrivite, dar poate fi şi o căsuţă din poveşti. Pentru copiii mici, căsuţa o fac părinţii, dar copiii mai mari o pot face ei părinţilor sau fraţilor mai mici. Parcurgând culegerea noastră, fiecare gospodină poate găsi reţeta de prăjitură cea mai potrivită gustului ei. Sperăm, ca această culegere să contribuie la buna dispoziţie din timpul sărbătorilor care se apropie.


Autor:
ISBN: 9736690482
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2003
Pagini: 80Format: 14 x 20 cm
Categoria: Medicina ( Carti de specialitate )

Cât de utilă a fost această carte?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această carte.